Keresés ebben a blogban

2017. július 24., hétfő

A főtér már 16 éves

A még kopár sétálóövezet és a szökőkutak, 2001 nyarán. Fotó: dr. Nagy Attila / Uropath

Debrecen belvárosi sétálóövezetének első része 2001. július 7-én készült el. A Nagytemplom és a Kossuth utca közötti szakaszt az akkori miniszterelnök, Orbán Viktor avatta fel.

1997-es képeslap a Nagytemplom előtti virágszigetekkel és gyepszőnyegekkel. Fotó: Ars Una Stúdió

Az átépítés ötletpályázatát még a Hevessy József vezette önkormányzat írta ki és bonyolította le az 1990-es évek második harmadában, majd a kurzusváltás után Kósa Lajos polgármester és csapata valósította meg az – utóbb módosított – elképzeléseket.

A Kossuth tér nemsokkal az átépítés kezdete előtt. Szerző, kiadó: Ismeretlen

Az ötletpályázat eredeti „nyertese” csobogós-zöldtakarós süllyesztett teret alakított volna ki a Kossuth téren, a villamossíneket pedig kivitette volna a Piac utca páros oldalához. Az új kabinet a második helyen végzett Kertai Lászlót bízta meg, aki egyebek mellett a Kálvin téri udvarházat és a nagyerdei gyógyfürdőt is tervezte.

A friss díszburkolat a Nagytemplom nyugati tornyából. Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A kivitelezés előbb a Hotel Aranybika oldalában, majd a megyei könyvtár felén zajlott, s emiatt a 2000-es virágkarnevál idején a fél Piac utca romos építési terület volt, a tűzijátékot pedig nem a Nagytemplomnál, hanem az Egyetem téren tartották meg.

Az új korzó és a városcímer-mozaik. Fotó: Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.

A munkák többek között közmű-korszerűsítést, díszburkolást, új növényzet ültetését, valamint két szökőkút és a – Cs. Uhrin Tibor által készített – városcímer-mozaik lerakását foglalták magukban. A városközpont-rehabilitáció akkori áron másfél milliárd forintba került.

A Sellő a szökőkút külső medencéjében. Fotó: dr. Nagy Attila / Uropath

A Bika előtti szökőkút például 36 millió forintért készült el. A kompozíció elemei közül külön történet a Sellőé, amit pár nap után levágtak a medencéről, a kedvezőtlen lakossági visszajelzésekre hivatkozva. Az alkotást 2011-ben megvette a nyíracsádi önkormányzat, s immár az ottani főteret díszíti.

A Kossuth-szobor melletti franciakert. Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Debrecen belvárosi sétálóövezetének első szakaszát végül 2001. július 7-én avatták fel. Az egész napos ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos polgármester is.


Az Aranybika előtti facsemetesor a korzó átadása idején. Fotó: Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.


(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)


A korzó a Nagytemplom keleti tornyából, napjainkban. Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.