Keresés ebben a blogban

2022. március 20., vasárnap

Turáni ivadék, magyar kentaur

Debrecen egykori jószágtartó birtoka, a Hortobágy is kiemelt helyen szerepel a Magyar mosoly című könyvben, ami a két világháború között jelent meg.


A Magyar Népművelők Társasága által kiadott munkát Szentiváni Gábor írta, és a mű igen gazdag képanyagot vonultat fel. A Kárpát-medencei magyarhon lakóinak nagyszerűségét illusztrálni hivatott kis album így fogalmaz például a puszta lovasairól: ,,Hortobágyi csikós, a magyar kentaur. Érzi erejét, ragaszkodik fajtájához, és büszkélkedik jól végzett hivatásával."


Hasonlóan veretes nyelvezettel jellemzi a szerző a rónaságon vonuló csikósok látványát is. Íme: ,,Turáni lovasok ivadékai a Hortobágyon. Mintha a Volga mellől jöttek volna a honfoglalókkal. Mindenre vigyáznak és mindenre el vannak szánva."


A könyv első és utolsó lapjain egyébként Nagy-Magyarország térképe is tanulmányozható. Ezen feltüntették az egyes tájegységeinket, illetve népcsoportjainkat is – Göcsejtől a székelyekig, és a barkóktól a bácskaiakig. Ehhez Ady Endrétől választottak idézetet: ,,A História talán ránk taposhat, de mi itt bent tápláljuk a tüzet... a Föld mozog én ifjú feleim s mi rátesszük lábunk a magyar rögre..." (Más térképeink itt láthatók.)


Utolsó reprodukciónkon Horváth Jenő rajzát mutatjuk be, ami – a többi nép ,,felszerelései" mellett – a hortobágyi csikós viseletét veszi számba. Fontos darabja az itteni öltözéknek a cifra szűr, a kalap, a rézgombos mellény és a bőrcsizma, meg természetesen a karikás ostor és az agyagpipa is... Szóval, klassz könyv ez, megérdemelne egy hasonmáskiadást.


(Az itt megosztott felvételeket se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei. Ne lopj te se!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése