Keresés ebben a blogban

2022. március 9., szerda

A debreceni sport bölcsője


A Debrecen nevét viselő tornaegyletet 1867. március 10-én alakították meg lelkes sportszerető elődeink, akik egy bizonyos Simonffy Sámuel II. nevű úriembert választottak meg az elnöküknek.

A tornaegylet egykori székháza a Bem téren. Mai fotók:© Debreceni Képeslapok

Simonffy Sámuel II. egyébként ügyvéd volt, és az 1875-ben felállított Debreceni Ügyvédi Kamarának is az első elnöke lett. A DTE palettáján eleinte többek között szertorna, vívás, futás és gerelyhajítás szerepelt, és 1889-ig a Református Kollégium tornacsarnokát és hátsó udvarát használta.

1933-as és 1949-es jelenetek a debreceni tornászok szerepléseiből. Fotók: Fortepan, Gyollai Jánosné, Kovács Márton Ernő

A tornaegylet még most is létező székházát és a hozzá tartozó emeletes tornacsarnokot 1896-ban adták át a mai Bem tér 9. szám alatt. A korábbi emléktábla szerint ez ,,bölcsője volt Debrecen város sportjának, és otthona minden sportolni vágyónak". E helyen napjainkban egészségügyi intézmény működik.


Sajnos a csarnok a II. világháborúban bombatalálat miatt megsemmisült; helyét ma egy halvány emléktábla hirdeti a házak között. Szerencsére a Bem téri fronton jól olvasható az ottani emléktábla, és a homlokzatot is szépen felújították.

A DTE-csarnok helyét jelző tábla sajnos már olvashatatlan. Rendbetétele a méltó tisztelet érdekében is időszerű volna!

Anno a tornacsarnok mellett az udvaron hatállásos, 50 méter hosszú lőteret is kialakítottak. Aztán 1902-ben és 1907-ben a Nagyerdőben is építhetett a DTE sport- és korcsolyapályákat. Ezek kétezer nézőt (más források szerint tízezer nézőt) voltak képesek befogadni. A leginkább tornában, birkózásban és sakkban eredményes egyletet 1949-ben szüntették meg. A Bem téri székházon azonban az (időközben lecserélt) emléktáblán kívül a beszédes épületdíszek is hirdetik a dicső múltat... DBKL

Lópatkó és kézi súlyzó az egykori székházon. Mai fotók:© Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése