Keresés ebben a blogban

2018. március 21., szerda

Ó, azok a hatvanas évek!

A Nagyerdő és a főtér lélegzetelállító arcai. Fotók: Horváth Zoltán, Tulok Ferenc / Képzőműv. Alap

Keserédes pillanatokat élhetünk át az 1960-as évek Debrecenéről készített üdvözlőkártyák láttán – olyannyira, hogy egyszerűen nem lehet betelni velük. Pedig minden bizonnyal csalóka felvételek ezek, hiszen akkoriban se volt fenékig tejfel az élet.


Mégis, amikor a ma embere elmereng ezeken a fotókon, hát bizony nem csak bizsergés futhat végig a testén, de hamar könny is szökhet a szemébe. Az utóbbi természetesen leginkább azokkal eshet meg, akiknek vannak emlékeik az 1960-as évek Debrecenéről. Ugyanakkor azonban – tapasztalatból mondom – a fiatalabbakat is valósággal megbabonázzák a cívisváros nem is annyira távoli múltjának e különleges dokumentumai. A galéria a képre kattintva is megnyitható.

Elég csak rátekinteni a fenti képeslapra (Fotó: MTI, Fényes. Kiadó: Képzőművészeti Alap), ami szerintem az egyik legcsodálatosabb mű abból az időből. Ehhez persze az is kellett, hogy még álljon a négy fasor a Vörös Hadsereg útján, s meglegyen a takarékpalota tornya. A sarki épület eme ékessége 1963 nyarán égett le másodjára, s akkor már nem építették vissza.

Oázis a város közepén


A debreceni Kossuth tér / Vörös Hadsereg útja látképe a Nagytemplomból, az 1960-as évek oázisával. Sokak kedvence ez a fotó is! – nem véletlenül. Fotó: Bakonyi. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

Ma ilyen Debrecen szíve
Az 1964-ben postázott képeslaphoz képest, összehasonlításképpen íme egy belvárost ábrázoló fotóm, amit 2015. február 28-án készítettem, szintén a Nagytemplomból. A fenti hangulattal ellentétben ez a jelenet már a főtér 2001-es átépítését követő állapotot tükrözi.

Gyepszőnyeg a főtéren, no és a zenélő szökőkút!


Az imént dicsért – ma már rég nem létező – park természetesen közelről is megismerhető a fotóművészeknek köszönhetően. A képen a debreceni Kossuth tér / Vörös Hadsereg útja pompázik az Aranybika Szállóval és a híres-neves zenélő Zsolnay-szökőkúttal az 1960-as évek végén. Fotó: Horváth. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

Öreg Ikarus a Kistemplomnál


A korabeli profik a belvárost is bőszen fotózgatták. Ezen a kompozíción is a debreceni Vörös Hadsereg útja látható a még rozsdabarna színű Kistemplomnál, az 1970-es évek elején.
Fotó: Csobaji Előd. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

A tudományok palotája


A cívisvárosban alkotó művészek a Nagyerdőbe is mindig kilátogattak. Itt a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem főépülete látható – 1964 előtt, a sziklakoszorús szökőkúttal, még medenceszobrok nélkül, de Kádár-címerrel. Turisztikai szempontból is igen sajnálatos, hogy ma már nem világítják meg színes fények esténként a szökőkutat. Fotó: MTI / Fényes. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

Az üresen is eleven dísztér


Végül egy ma már furcsának ható felvétel. Ezen is a debreceni Egyetem téri szökőkút csodálható meg az 1964 előtti időkből, csak éppen a fentivel ellentétes szögből, az egyetem ablakából. Érdekessége nemcsak az, hogy a medence szintén szobrok nélküli, hanem az is, hogy még a konzervatórium se épült meg. A külső sövénysort még alacsonyra nyírták, a medence körüli tuják között pedig kis gömbbokrok zöldelltek. A megmaradt növényeket 2014 decemberében vágták ki, s a helyükre tiszafákat ültettek.
Fotó: Bakonyi Béla. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

(Az itt megosztott képeslapokat sem a netről szedegettük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei.)


DBKL


Egy gyöngyszem 1964-ből: Trabi szélvédőmosása az Aranybikánál. Fotó: Magyar Rendőr / Fortepan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.