Keresés ebben a blogban

2023. július 21., péntek

Misztikus művészi graffitik Debrecenben

Debrecenben több helyen is találhatók olyan graffitik, amelyeket nem lakó- vagy középületre festettek, hanem félreesőbb részen lévő kerítésekre. Ezek nem otromba falfirkák (melyek rondák és károkozóak), hanem már-már művészi alkotások – ilyen díszeket mutatunk be most. Fotók© Debreceni Képeslapok

A Tölgyfa utcai ufós graffiti részlete. Fotó© Debreceni Képeslapok

Az első három felvételünkön a Sámsoni útból nyíló Tölgyfa utca egyik kerítésének dekorációjából nyújtunk ízelítőt. Ezt a nagy festményegyüttest ufók, piramisok és koponya teszik misztikussá. A kompozíció szomszédságában a Kassai úti földalatti bunker is megcsodálható. Sőt, itt van az a legendás vendéglő is, melynek korábban Fekete Bárány volt a neve.

A Tölgyfa utcai fal lelőhelye. Fotó© Debreceni Képeslapok

Terjedelmes festménysor van egy Kolónia utcai kerítésen is. Azon a helyen korábban a lenti képen lévő bagoly is szerepelt, ma már azonban az utána következő két képen bemutatott alkotás fut rajta. (A minap az itteni sín túloldalában fedeztünk fel egy rekorder bogáncsot, mely állítólag ehető is.)

Ez az érdekes bagolyfej egy Kolónia utcai falat díszített. Fotó© Debreceni Képeslapok

A Műhelytelep nevű városrész délnyugati sarkán tehát ma már nem a bagoly van. A következő felvételen részlet a Kolónia utcai új festményből, majd pedig jöjjön a teljes fal...

Vidám jelenet a Kolónia utcai kerítésen. Fotó© Debreceni Képeslapok

A Kolónia utcai graffitik a Faraktár utcai felüljáróról lepillantva is jól láthatók. Fotó© Debreceni Képeslapok

Az ufós-alienes témaválasztás máshol is felfedezhető Debrecenben. Az alábbi két graffitit még új korukban fotóztuk le, de ma is megvannak, csak már halványabbak.

Ez az alien a Kossuth-gimnázium sín felőli kerítésén van / volt. Fotó© Debreceni Képeslapok

Ufótalálkozó a Vágóhíd utcai felüljáró téglafalán, a temető mellett. Fotó© Debreceni Képeslapok

A fenti graffiti szomszédságában áll a régi temető Reviczky-mauzóleuma is, ami 2023-ban kereken 150 éves. Végül ismét egy kollekció a nagy méretű művek kedvelőinek: a Keresszegi és a Huszár Gál utca sarkának dekorációi. Ezek némelyike is tényleg olyan jó (volt), hogy látukra az ember csak ámul-bámul! 

A Keresszegi és a Huszár Gál utca sarkán futó különleges kompozíciók. Fotó© Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Huszár Gál-sarki művek egymás alá szerkesztve. Fotó© Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése