Keresés ebben a blogban

2023. július 8., szombat

Ennyi maradt a Barnevál főépületéből

A Debrecen egykori szocialista nagyüzemeinek sorába tartozó, amúgy évek óta nem termelő Barnevál épületeit 2023 elején sokak számára váratlanul elkezdték bontani. Fél év elteltével immár a hajdani baromfi-feldolgozó vállalat Diószegi út és Vágóhíd utca közti telepén hamarosan végleg eltörlik a föld színéről a hajdani patinás ipari létesítményeket. A volt élelmiszer-ipari gyárterület másik emblematikus épülete, a klinkertéglával burkolt hűtőház mára úgyszintén a múltéFotók© Debreceni Képeslapok

Az egykoron óriási termelést lebonyolított baromfi-feldolgozó vállalat főépületének romjai 2023. július 8-án

A Debreceni Baromfi-feldolgozó Vállalat 1952-ben alakult (akárcsak a Göcs), és Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb ilyen üzeme volt. Olvasónk, Bocskay József egyik hozzászólása szerint „a fénykorban a liba-kacsa vágás 2 műszakban ment. Műszakonként levágtunk 8–9000 libát 12 000 db kacsát. Pulykából 5000-et egy műszakban. Volt húsüzem, 3–4000 rekesz, ill. karton/műszak, és 3 műszakban ment, kacsasütő szintén 3 műszakban és a panírüzem is. Minden rekeszt és kartont egyedileg azonosítottunk, fejlettebb volt a logisztikánk, mint sok eu-s üzemnek most.”

A Barnevál főépülete a bontás megkezdéséről szóló első cikkünk idején, 2023. március 7-én. Fotók© Debreceni Képeslapok

Sajtóhírek szerint a volt Barnevál 53 ezer négyzetméterén az összes csarnokot elbontják. A területen lakóövezet lesz, de a kívülállók számára még az is nagy rejtély, hogy mi lesz a sorsa a szomszédos egykori húsipari, ugyancsak óriási területnek. Mendemondák természetesen már erről is keringenek.

A fenti két fotónk egy képbe szerkesztve még inkább kifejezi a drámai változást... Fotók© Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Ha minden igaz, itt hamarosan lakóházak fognak épülni. Fotók© Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése