Keresés ebben a blogban

2023. július 5., szerda

A Sellő

Debrecen legrövidebb életű és egyik legvitatottabb megítélésű köztéri szobra a Sellő volt. A hableányfigura csupán pár napig lehetett a 2001. július 7-én átadott, új sétálóövezet szökőkútjának partján: leszedették még az átadásuk előtt.

Értékes, ritka felvétel a Sellővel a debreceni Aranybika előtti szökőkútról, 2001-ből. Régi fotók: dr. Nagy Attila / Uropath

Az eltávolítás önmagában nem egyedi a cívisváros múltjában – gondoljunk csak a Tóth András által készített Szabadságszoborra, a Bem téri Országzászló alakjaira vagy Vigh Tamás művére, a Bőségre. Az előbbit végleg lebontották az Emlékkertből, míg a duci hölgyeket az akkori Művész Presszótól száműzték a Kohászüdülő elé.

A Nyíracsád főterére költöztetett Sellő. Mai Fotók: © Debreceni Képeslapok

De sorolhatnánk azt a sok-sok alkotást is, amiket politikai okokból döntöttek le, vagy semmisítettek meg. Ilyen a Proletár, valamint a Lenin-szobor is. Ezek a művek azonban abban is különböznek a Sellőtől, hogy nekik több idő szabatott, mint Pázmándi Antal szökőkutas szobrának.

Nyíracsád főterének díszkapuja a városcímerrel. Mai Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Sellő eltávolításának okáról itt most csak annyit, hogy a polgármesteri hivatal nyilatkozata szerint a negatív kritikák miatt szedték le a Sellőt a medencéről.

A virágos könyv a Sellő kezében. Mai Fotók: © Debreceni Képeslapok

A művet nem zúzták be, ám hosszú évekig tetszhalott volt, mint Hófehérke az üvegkoporsóban. Mígnem a Debrecenhez közeli Nyíracsád vezetőinek eszükbe jutott, és úgy döntöttek, megszerzik a felújítandó főterükre.

A Sellő hátulról – leginkább így látszik, hogy haltestű. Mai Fotók: © Debreceni Képeslapok

Ez így is történt, s az illetékesek intézkedtek és fizettek. Mindezek eredményeként 2011. augusztus 19. óta immár a település központjában kialakított kis medencés park a Sellő otthona.

A nyíracsádi medence halacskás-mozaikos motívumai. Mai Fotók: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Állítólag a sipka, a könyv és a „tetoválások” sem tetszettek a panaszosoknak a Sellőn.
Mai Fotók: © 
Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése