Keresés ebben a blogban

2023. július 31., hétfő

Futurisztikus szupervonatok a debreceni Nagyállomáson


A debreceni Nagyállomáson egy olyan szerelvény vendégeskedett 2023. július 31-én, amit igencsak ritkán lát az ember, pláne mifelénk. Ugyanis egy mozdony hétfőn kora délután három, nagyon hosszú, mindkét végén áramvonalas személykocsit, valamint elöl-hátul egy-egy („railadventure” feliratú) tehervagont vontatott be a pályaudvarra. Videónk az alábbiakban tekinthető meg erről a futurisztikus külsejű csodamasináról. Fotók, videó: © Debreceni Képeslapok


A TGV-t idéző kocsikkal kapcsolatos kérdésünkre Bányai Sándor, a Debreceni Vonatozás című oldal szerkesztője arról tájékoztatott, hogy a – festéséből következtetve dán – szerelvény javításon volt a Grampet Kft. telephelyén, s onnan érkezett a teherpályaudvarra. A két tehervagon azért van rajta, mert ezeknek a szerelvényeknek más az összekapcsolási módja, mint nálunk.

A szerelvény utolsó áramvonalas kocsija és a rákapcsolt tehervagon a Vágóhd utcai hídról. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ottjártunkkor láthattuk azt is, hogy a Nagyállomáson a szerelvény mozdonyát is lecserélték – ennek okaként Bányai Sándor azt írta: a kft.-hez nincs villanyvezeték, ezért vitte dízel az állomásra.
A lélegzetelállító látványt nyújtó kocsikat egy idő után kivontatták a régi gurító, illetve Ebes felé. Olvasóinktól azt kértük, hogy aki tudja, hogy merre folytatták az útjukat, és milyen típusú személyvonatokról van szó, az jelezze nekünk, és frissítjük a cikkünket az új információkkal.

A szerelvény a Nagyállomás külső vágányán, 2023. július 31-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Dieter Schwarz így fogalmazott: „Belga használt szerelvények. Románia vásárolt be.” (Attila Kontra szerint is dán szerelvények.) Azt, hogy milyen kocsik láthatók a felvételeken, Fekete Gábor küldte el nekünk, a megfejtés erre az oldalra látogatva tudható meg. Birtók Benjámin még azt is jelezte, hogy este Karcag–Ladány körül látta őket. Train Hungary mozdony volt eléjük kötve. Végül Imre Juhász így írt: „Ezt a három motorvonatot a Train Hungary vásárolta Németországban. Ott lefutott szerelvények. Debrecenben kivittük a Sofém-javítóbázisra mosás-karbantartásra, aztán vitték ki Romániába forgalomba helyezni. Belül is szép, modern, tetszetős.”

A áramvonalas kocsik szerelvényének két tagja a Debreceni Hőerőmű kéményei előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A külső pályaudvaron cammogó szerelvényről készített videónk itt tekinthető meg: 



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A végeláthatatlan szerelvény a Nagyállomás külső pályaudvarán, 2023. július 31-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése