Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 16., szerda

Az 1972-es virágkarnevál

Az 1972-es virágkarnevál nagydíjasa a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola kompozíciója lett,
amit az olimpiai eszme ihletett. Fotók: Hagyaték

,,Háry János" és csapata is bevonult a stadionba.
Nagyobb fotókért kattints a képre!
Debrecen legparádésabb és legismertebb attrakcióját, a virágkarnevált 51 éve, 1966-ban rendezték meg először.

Az idők során négyet nem tar-tottak meg, így 2017-ben a 48. fesztivál következik. A 2015-ös felvonulás nagy részét elmosta az eső, de sok szereplő hősiesen állta a sarat, amíg az égiek engedték. A most felidézendő virágkarneválon, 1972. augusztus 20-án is rosszra fordult az idő, és bár a program nem maradt el, a csoportoknak tócsákat kellett kerülgetniük.

A menet akkor is elhaladt a Nagytemplomnál
A krónikák beszámolnak arról is, hogy már az előző este erős szél támadt, reggelre pedig bo-rult ég és hűvös levegő fogadta az érdeklődőket és a felvonu-lókat. Mégis, az útvonalon na-gyon sokan kísérték figyelem-mel a menetet, és természe-tesen a Nagyerdei Stadiont is megtöltötte a publikum. A most megosztott fotók a virágkocsik-ból is ízelítőt nyújtanak, és a népi táncosok által keltett, remek hangulatot is kiválóan érzékeltetik. Sőt, mint látható, akkoriban az ünnepi alkalom a nézők ruházatában is kifeje-ződött.

Táncosok forgataga a feldíszített tribün előtt
Az 1972-es virágkarnevál nagydíjasa a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközép-iskola kompozíciója lett, amit az olimpiai eszme ihletett – lévén, hogy akkor volt a Müncheni Olimpia (mely aztán sajnos a tragikus eseményei miatt is bekerült a történe-lemkönyvekbe). A debreceni sorozat 1978-ig töretlen volt, azt követően viszont 1984-ig csak egyszer rendeztek virágkarnevált. A második (tehát 1967-es) fesztivál ebben az albumunkban idézhető fel.


Az Aranybika Szálló grillcsirke-utánfutós és tortaszeletes (kenyérpirítós?) kompozíciója a stadionban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.