Keresés ebben a blogban

2023. július 8., szombat

Az 1972-es virágkarnevál

Az olimpiai eszme ihlette, nagydíjas kompozíció a Bethlen-szakközépiskolától. Fotó: Hagyaték, © Debreceni Képeslapok

Debrecen legparádésabb és legismertebb attrakcióját, a virágkarnevált 1966-ban rendezték meg először. Az idők során négyet nem tartottak meg, így 2019-ben az 50. volt. A 2015-ös felvonulás nagy részét elmosta az eső, de sok szereplő hősiesen állta a sarat, amíg az égiek engedték.

,,Háry János" és csapata is bevonult a Nagyerdei Stadionba. Fotó: Hagyaték, © Debreceni Képeslapok

A most felidézendő virágkarnevál napján, 1972. augusztus 20-án sajnos szintén rosszabbra fordult az idő, és bár a program nem maradt el, a csoportoknak tócsákat kellett kerülgetniük. A Napló cikke szerint előző este szélvihar tört ki, az ünnepen esett az eső, s végül a díjazott kocsik a gálakörüket se tudták megtartani a stadionban. Szerencsére az esti felvonulásra már rendbejött az időjárás.

A Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Vállalat 1972-es nagydíjas kocsija a Vörös Hadsereg útján. Fotó: HBN

Ezáltal a díszfényes parádé elkápráztatta a sok tízezres közönséget. Biztonsági okból a Nagyerdei Szabadtéri Színpad helyett az Aranybikában tartottak meg műsorokat, például a ,,beathangversenyt".

A menet 1972-ben is elhaladt a Nagytemplomnál. Fotó: Hagyaték, © Debreceni Képeslapok

A krónikák szerint tehát már az előző este erős szél támadt, reggelre pedig borult ég és hűvös levegő fogadta az érdeklődőket és a felvonulókat. Mégis nagyon sokan kísérték figyelemmel a menetet, és természetesen a Nagyerdei Stadiont is megtöltötte a publikum.

Ízelítő az 1972-es fellépők közül, a Főnix Nkft. 2009-es „A 40. Debreceni Virágkarnevál jubileumi kiadványa”-ból reprózva

A most megosztott fotók a virágkocsikból is ízelítőt nyújtanak, és a népi táncosok által keltett, remek hangulatot is kiválóan érzékeltetik. Sőt, mint látható, akkoriban az ünnepi alkalom a nézők ruházatában is kifejeződött.

Táncosok forgataga a Nagyerdei Stadion feldíszített tribünje előtt. Fotó: Hagyaték, © Debreceni Képeslapok

Az 1972-es virágkarnevál nagydíjasa a Bethlen Gábor Közgazdasági Szki. kocsija lett, amit az olimpiai eszme ihletett az akkori Müncheni Olimpia miatt (mely a tragikus eseményei miatt is bekerült a történelembe). A karneválról a Napló is beszámolt, alábbi fotóján a MÁV-igazgatóság gőzeregető nosztalgiavonatos kompozíciójában és a lebontott Nagyerdei Stadionban gyönyörködhetünk.



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az Aranybika Szálló kompozíciója a Nagyerdei Stadionban. Fotó: Hagyaték, © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése