Keresés ebben a blogban

2023. október 31., kedd

A 150 éves debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

Debrecen egyik méltán híres iskolája a Hatvan utca 44. szám alatti Fazekas Mihály Gimnázium. Az intézmény 2023-ban már 150 éves, hiszen az elődjének számító „Debrecen szabad királyi város reáliskolája” 1873. november 3-án nyitotta meg a kapuit.

A Fazekas Mihály Gimnázium északi, Hatvan utcai homlokzata 2023 októberében. Fotó© Debreceni Képeslapok

Ebben az időben még csak fiúk számára oktatta a modern nyelv-, matematika- és természettudomány-központú tananyagait. Az alma mater mai épületét 1891-ben kezdték építeni Meixner Károly tervei alapján, majd a diákok 1893 szeptemberében vehették birtokukba. Emlékezetes az is, hogy 1973. szeptember 30-ig itt közlekedett az 5-ös villamos.

A Fazekas Mihály Gimnázium 1973-ban a Hatvan és a Tóth Árpád utca sarkán, a HB Napló fotóján

Érdekes egybeesés, hogy a Hatvan utca kapcsán sokat emlegetett Csokonai Vitéz Mihály a reáliskola megnyitása előtt 100 évvel, 1773. november 17-én született a közeli Hatvan utca 23. szám alatti házban. Tehát, akár az ő nevét is viselhetné a gimi.

A rajzot Barbócz Erzsébet készítette a gimnázium fenséges belsejéről, amikor 1981-ben az intézmény diákjaként éppen ügyeletes volt

Boldog születésnapot kívánunk a Fazekas Mihály Gimnáziumnak!

A Fazekas-gimnázium főépülete szintén szemből, de már napjainkban. Fotó© Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Fazekas Mihály portréja a nevét viselő gimnáziumban. Fotó© Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése