Keresés ebben a blogban

2023. október 24., kedd

Mit ábrázolt a Pallagi úti szociális otthon fali képe eredetileg? – kattints a fotóra, s feltárul az óriási mű!

A döbbenetes állapotú sgraffito a Nagyerdei körúti falon, 2022-ben (azóta még rosszabb a helyzet). Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egyik legelszomorítóbb állapotú műalkotása a Pallagi úti szociális otthon sarki falán található, egyre méltatlanabb módon. A Rákosy Zoltán festőművész által készített sgraffito nagy része ugyanis már lehullott a vakolattal, így az arra járók el se tudják képzelni, hogy mi lehet(ett) az. De legalább ebből a műből még van valami, s talán még megmenthető, nem úgy, mint a „Piac utcai öreg halász”.

A Pallagi úti szociális otthon sgraffitojának állapota 2023. november 6-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Segítendő a tisztánlátásukat és a korrekt véleményalkotásukat, egy archív felvétel segítségével most  megmutatjuk, hogy mit is ábrázolt új és ép korában a Pallagi úti „szocreál-modern” kompozíció. Ez alapján még nyilvánvalóbb, hogy halaszthatatlan a Nagyerdei körúti falon lévő sgraffito restaurálása! 

A Pallagi úti szociális otthon falát ez a sgraffito díszítette. Fotó: Fortepan / Bencze László, 1975

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A kompozíció az Új Debrecen született című 1969-es albumban. Fotó: Vencsellei István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése