Keresés ebben a blogban

2017. október 22., vasárnap

Debrecen 1956


Ez volt a címe a tárlatnak, amelyen a régi Csapó utca, az Aranybika-népbüfé, a Kossuth-sarki takarékpénztári kupola és a sortűz áldozatainak temetése is látható volt a szabadságharc dokumentumai mellett a Méliusz-könyvtárban.

A 60. évfordulóra rendezett kiállítás elsősorban a forradalom és szabadságharc írásos és képi relikviáit mutatta be, de a mindennapi életről is gazdag válogatást tárt elénk. Itt például a Petőfi téri zsinagóga maradványaira csodálkozhatunk rá:


Ízelítőnk következő fényképén a Petőfi szobor áll a csupasz téren. Figyelemreméltók a szemközti régi házak is! (A galéria a képre kattintva is megnyitható.)


Még egy felvétel a Petőfi térről, háttérben a bombázásokat túlélt kamarapalota és a mai zöld szalagház helyén állt épületsor. Már kint van azonban a repülős szobor, aminek a rendszerváltáskor veszett nyoma...


A Szent Anna (Béke) és a Varga utcák sarkán is pompázott egy híres-szép bankpalota, az ilyen volt akkoriban.


A Vörös Hadsereg útja és a Szent Anna utca sarkára emelt irodaház friss látványa pedig ez:


Akkoriban a volt Angol Királynő Szálloda épületegyüttesére is vörös csillag és Rákosi-címer került.


A Széchenyi utca és a Vörös Hadsereg útja sarkának látképe a Budapesti Nagy Áruházzal, valamint parfümériával és gyógyszertárral:


A városházára szintén vörös csillag nehezedett, de előtte még pompázott a kis franciakert és a négy fasor, ugyanakkor a Kossuth-sarki torony se égett le...


A szabadságharc újságait a Szabadság Lapnyomda nyomtatta ki, ami az Aranybika-tömbben működött. A képen két kéziszedő szerepel munka közben.


Még egy csoportkép a Szabadság Lapnyomda szakembereivel:


Az Aranybika Szállodában népbüfé is működött, íme.


A Csapó utca elejéről, a Dollárházak előtti időkből is voltak képek a kiállításon. A mai Dósa nádor téri kiadóépület földszintjén Csemege-üzlet is fogadta a betérőket.


A tárlat a Nagyerdei Szabadtéri Színpad újkorából is mutatott fotót. Az alábbi képen egy dalverseny jelenetébe pillanthatunk be.


A harci felvételeken kívül az ÁVH-s sortűz áldozatainak temetése is megelevenedett. Utolsó előtti reprodukciónk jobb szélén Mensáros László színművészt láthatjuk. Ő sem úszta meg büntetés nélkül a forradalmi szerepvállalását.


DBKL

Teljes galériánkért kattints az alábbi nyílra:Jó múltidézést, soha többé diktatúrát!
További '56-os összeállításunk idekattintva lapozgatható.

Ő teljesített szolgálatot, amikor megkezdődött a szovjetek támadása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.