Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 13., szerda

Amikor még a patika is Arany volt a Szent Anna-sarkon


Debrecen legnagyobb változást elszenvedett részei közé tartozik a mai Piac és Szent Anna utcák kereszteződése is. Ebben az összeállításunkban erre mutatunk szívfacsaró példákat.

A Béke és a Vörös Hadsereg útja kereszteződése az '50-es években.
Fotó: Hagyaték. Nagyításért kattints a képre!
Itt, a Nagytemplom felőli páros oldalban – az akkori nevén Ferencz József úton – pompá-zott a Pannonia Szálloda, ami azonban a '44-es szőnyegbom-bázásokban megsemmisült. (Vele szemben két másik ilyen intézmény is tündökölt: a Froh-ner és a Központi).

A hotel helyére egy teljesen más stílusú irodaházat emel-tek, mégpedig az új megyehá-za céljából. Az első fotón a hotel és a pazar utcakép is megcsodálható, míg ezen a képen már az 1953-ban átadott kocka monstrum is áll.

A szuper kordokumentumon (amire egy névtelen hagyatékban bukkantunk) lovas szekér is felfedezhető, tehát a jelenet minden bizonnyal 1961 előtti, hiszen akkor tiltották ki az ilyen lócitrom-eregető járműveket a belvárosból. Az épületről megoszlanak a vélemények, az viszont vitathatatlan tény: az előterét Kovács Margit gyönyörű kerámiája díszíti.

A városrész arca napjainkban.
Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok
Az archív relikviákon a Szent Anna utca (akkor Béke útja) sarkán még szerepel az a pa-tikaépület is, aminek a korábbi üzlete az „Arany Angyal” nevet viselte. Itt ma bankközpont áll. Az eredeti vármegyeházának a túloldalán is kis épület volt, és oda is modern stílusú, emele-tes házat húztak föl. A villa-mosok jó 50 éve középen köz-lekednek (amikor már javában „Vörös Hadsereg útja” volt a főutcánk), ám az közös, hogy mindkét beállításkor esett :)) Végül íme egy lélegzetelállító fotográfia a környékről. Nem-csak a patika, hanem a város is „Arany” korát élte ekkor!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.