Keresés ebben a blogban

2023. október 28., szombat

Hová lett a Széchenyi-sarki házból a gyógyszertár?

A debreceni belváros egyik híres történelmi épülete a Podmaniczky-ház, ami a Piac és a Széchenyi utca sarkán pompázik a Kistemplom mellett. Az 1820 körül épült, klasszicista stílusú ház a kapualjban megbújó emléktáblája szerint arról is nevezetes, hogy 1849-ben az emeleti dísztermében tartotta az üléseit a Magyar Országgyűlés Főrendi Háza. Az épület a nevét Podmaniczky Annáról kapta, aki gróf Dégenfeld József főispán felesége volt. A ház másik, de nem utolsó híressége a földszinti patikája.

A jól ismert feliratok még a homlokzaton voltak a 2023. október 28-i látogatásunkkor. Fotó© Debreceni Képeslapok

Ennek a patinás gyógyszertárnak a múlt ködébe vesző időkben Mihalovics Patika volt a neve, a ma emberei pedig leginkább Kígyó Patikaként ismerhetik. Jobban mondva, csak ismerhették. A 2023. október 28-i ottjártunkkor ugyanis azt tapasztaltuk, hogy a gyógyszertár már máshol működik. Erről az ablakokon szórólapok is tájékoztatják a betérni szándékozókat.

A Podmaniczky-ház 2023. október 28-án, a takarékpalota felől. Fotó© Debreceni Képeslapok

Cikkünk Facebook-megosztásához Kedves Olvasónk, Ecsedi Zsolt az alábbi térképet mellékelve arra mutatott rá, hogy a patika 1812 óta működött a Piac utca 33. szám alatt:

Debrecen gyógyszertárai 1930-ban, Zoltai Lajos térképes rajzán

Ugyanakkor  Fogarasi Józsefné Patyu a hozzászólásában kifejtette: „Az eredeti Kígyó patika a jelenlegi órásüzlet helyén volt, a sarkon állami áruház volt, s kb. az ötvenes évek alatt költöztek át. Debrecen közponja volt a Kígyó patika, a legnagyobb forgalmú éjjel-nappalos, sokan dolgoztak benne. Három főnök vezette: Horváth Zoltán, Szabó Imre, dr. Nagy Józsefné, akik ezen kívül részt vettek és tanítottak bennünket az asszisztensképző tanfolyamon. Sajnálom, hogy megszűnt, az egész Piacz utca elvesztette a báját, sok a megszünt üzlet, stb. Más világot élünk.”

A sarki üzletben a Budapesti Nagy Áruház is működött. Fotó: „Debrecen 1956” kiállítás

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Podmaniczky-ház udvara a Hal köz felől. Fotó© Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése