Keresés ebben a blogban

2023. október 23., hétfő

Élet a „konszolidáció” után – Debrecen 1958-ban


Debrecen 1956-ot követő arcáról készített turisztikai zsebkönyvet 1958-ban az Idegenforgalmi Hivatal Debrecen. A kiadványból szemezgetve, a fenti képen a Csapó utca elejét és egy 6-os villamost láthatunk a Vörös Hadsereg útja felől, a következő fotón pedig a vörös csillagos Csokonai Színházat.


Ekkor még létezett a Nagytemplom előtti park, amiben aztán a Zsolnay-szökőkút pompázott.


A Csokonai-szobor mögött még a Református Kollégium kis tanári házai sorakoztak a Kálvin téren.


Töretlenül tündökölt (igaz, egyre kopottasabban, és egy ideig okker színűen) a Kistemplom a fő- és a Széchenyi utca sarkán, a Szent Anna templom pedig a Béke útja és a Varga utca sarkán.


1953-ban épült meg a Vörös Hadsereg és a Béke útja sarkán az új megyeháza (ma kormányhivatal), benne a páternoszterrel


A Csapó utca 1. szám alatti épület még csak egyemeletes volt, és a Wolff-palota árkádja is hibádzott.


A Deák és a Hunyadi utcák helyén már formálódott a Petőfi tér, többek közt a repülőszoborral.


A következő csokorban a Református Kollégium és a vármegyeháza (akkoriban úttörőház) korabeli arcait, valamint a Batthyány utcai mézeskalácsos, Kerékgyártó Sándor munkálkodását idézzük meg.



A Vörös Hadsereg útján még megvolt a négy fasor. A Böszörményi út elején a Hortobágy Műmalom állt, ahol az 5-ös villamos közlekedett – ezekre is emlékezünk az utolsó képeinken...


DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése