Keresés ebben a blogban

2023. október 12., csütörtök

A Nagyerdőben rejtőző hatalmas ufó

Debrecen legkülönösebb épületei közé tartozik az az ufóalakú objektum is, ami a Nagyerdőben rejtőzik a gyógyszergyár és a volt kemping közötti terület fái alatt. Sokan a létezéséről se tudnak, arról meg aztán még kevesebben, hogy mi ez, és mi a rendeltetése. Választ a Napló 1971 nyári számában is találhatunk a kérdésekre. Kedves olvasónk, Vékony Zsolt ugyanakkor a Magyar Építóipar című szaklap korabeli cikkét is elküldte nekünk, ezt a dokumentumot az összeállítás végén mutatjuk be.

A futurisztikus építészeti stílusú objektum a Nagyerdő fái között, 2022 tavaszán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A cikkek szerint ez nem az akkori kedvelt NSZK tévésorozat Orion űrhajójának a mása, hanem a vízművállalat bázisa: olyan termálkút, illetve tároló, ahol megfelelő hőfokúra keverik a Nagyerdei Gyógyfürdő termálvizét. Belül, a földbe süllyesztve egy ezer köbméter térfogatú hévíztároló medence, gépház, diszpécserszoba stb. található. A teljes leírás az összeállítás végén vagy itt olvasható.

Az ufóra emlékeztető külsejű épület az 1971 júniusi Naplóban. Fotó: HBN

Hasonló cikkeink sok fotóval:
A Magyar Építőipar című szaklap 1971-es cikke a nagyerdei ufóról. Nagyításért kattints a képre!


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése