Keresés ebben a blogban

2023. október 3., kedd

A régi Kölcsey meseszép mozaikfala volt (1983–2003)

Debrecenben a 20 éve lebontott Kölcsey művelődési központ színházának egykori látogatói nemcsak az előadásokban lelhették kedvüket, hanem a létesítmény emeleti előterét díszítő csodálatos, nagy műalkotásban is. A kompozíción rendkívüli részletgazdagságban és mesés színvilággal elevenedett meg Csokonai Vitéz Mihály alakja, történelmi kora, a költészete és annak világa.

A Méla Tempefői című Berki Viola-mozaik részlete. Reprodukciók: © Debreceni Képeslapok

A Méla Tempefői című 60 négyzetméter felületű, muránói üvegmozaik képet Berki Viola (1932–2001)  Munkácsy-díjas, Érdemes művész, kiskunhalasi származású festőművész 1983-ban készítette az akkor már 5 éves intézmény számára. Gyönyörű szülötte azonban sajnos nem sok időt tölthetett a helyén, mint ahogyan a művelődési központ sem: a Naplóban megjelent cikkem szerint a Kölcsey 2003-as lebontása után a leszedett alkotás a kiskunhalasi Thorma János Múzeumba került a restaurálást követő kiállítása érdekében. A kép a Magyar Államé, a vagyonkezelői jogát a halasi önkormányzat gyakorolja.

A Méla Tempefői című mozaik a Kölcsey emeletét díszítette. Nagyításért kattints a képre! Repró: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Méla Tempefői című Berki-mozaik részlete. Reprodukciók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése