Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 29., kedd

A „halálkanyar”

2000-ig ilyen volt a belváros úthálózata. Fotó: Aerofotó Kft. / Printorg

Debrecen belvárosának egyik emlékezetes része a Nagytemplom előtti terület. Itt kanyarodtak a 31-es autóbuszok is, amiken az utasoknak az éles irányváltás miatt ajánlatos volt erősebben kapaszkodniuk.

A Kossuth tér az egyre nagyobb forgalom ellenére is békés hely volt. Fotó: Lukács Tihamér / Corvina

A cívisváros emblematikus épületénél a sétálóövezet ezredfordulós kialakításáig haladhattak gépjárművek, s azóta csak villamosok mennek rajta. A Piac utca (előzőleg Vörös Hadsereg útja) ezen a helyen elágazott, s a Péterfia és a Hatvan utcák felé folytatódott, ugyanakkor csatlakozott a Fűvészkert utcához és a Hotel Aranybika előtti szervizúthoz is.

A gépjárművek szinte beleszaladtak a Nagytemplom kapujába. Fotó: Ars Una Studio

Retro múltidéző sorozatunkban a korabeli képeslapok segítségével ezúttal ezt a közlekedési csomópontot idézzük meg – amit sokan ma is halálkanyarnak neveznek. Az abban átrobogó autóbuszok ugyanis általában olyan sebességgel vették az irányt, hogy bennük az utasaik is dőltek-borultak emiatt.

A halálkanyar szakaszát villamossínek is keresztezték. Fotó: Ars Una Studio

A sétálóövezet első szakaszát 2001 nyarán adták át, s addig szinte a Nagytemplom kapujában zajlott (egyre zavaróbb mértékben) a forgalom. Maga a Kossuth tér egyébként viszonylag nyugodt volt.


A ,,halálkanyar" a Kálvin tér felől, 1971-ben. Fotó: Fortepan / Inkey Tibor

A főteret ugyanis fák övezték, s ennek köszönhetően jól el lehetett ücsörögni a virágoskertek közötti padokon. Sőt, olykor a korzó előtti időkben is tartottak ott kulturális programokat.

Régi Ikarus busz és Bengáli villamos találkozása. Fotó: Ripely Imre / Képzőműv. Alap Kiadóv.

A halálkanyarban az 1980-as években egy aluljáró is épült a Nagytemplom és a Kálvin téri üzletház közé, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. (Az alagútnak ma is megvan egy része, és üzletek működnek benne.) Aztán 2010-ben ismét változott a környék: átadták a püspöki palota felőli „Louvre-piramist”, és megnyílt az átépített Emlékkert is – immár lekövezve és körbekerítve.

A Kálvin tér átépítéséig dús növényzet pompázott az Emlékkertben. Fotó: Ars Una Studio

DBKL

A debreceni Novo-Pár Kft. kiváló felvétele a városrészről

(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

2010 óta ilyen a Nagytemplom környéke. Fotó: dr. Nagy Attila / Uropath

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.