Keresés ebben a blogban

2024. március 27., szerda

A Széchenyi utca

Debrecen egyik legszebb és leghosszabb utcája a Széchenyi utca, ami a Piac utcát és az István utat köti össze. Összeállításunkban itt teszünk egy sétát régi és mai képekkel, a Kistemplomnál kezdve.

A Régi Posta recepciója, amit mindig gyönyörű virágzuhatag ékesít. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Itt található Debrecen legrégebbi lakóháza, a 330 éves Régi Posta Fogadó, továbbá egyebek mellett a törvényszék, az ítélőtábla és az 1960-as évekbeli főtéri szökőkút maradványa is.

A Debreceni Törvényszék gyönyörűen renovált palotája. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Királyi Tábla palotájának környékéről van egy korabeli szép lapunk is (a szerzője sajnos ismeretlen):

A Debrecen utcanevei című  dr. Nábrádi Mihály által szerkesztett – 1984-es könyv szerint a korábbi Német utca 1860-ban, gróf Széchenyi István akkor bekövetkezett halála után kapta az új nevét.

A Széchenyi utca kezdete a Piac utca sarkán álló Podmaniczky-házzal. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Akkor még a Kistemplomtól a Böszörményi vasútig tartó szakaszt nevezték el Széchenyi utcának. A folytatásának, a volt Csordajárásnak (a vasúttól az István útig terjedő résznek) pedig a Széchenyi út nevet adták.

A fotót a malomparki postán bemutatott bélyeg- és képeslap-kiállításon repróztuk

A városi tanács végül az 1930. évi 664-es számú határozatával döntött arról, hogy a Kistemplomtól az István útig egységesen Széchenyi legyen az utca neve.

A Széchenyi utca látképe az egykori zsidó pékségnél. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Tóth Pál a 20 évvel későbbi, hasonló című könyvében arra is felhívja a figyelmet, hogy a legnagyobb magyarnak, Széchenyi Istvánnak köszönhető többek között a Lánchíd, a nemzeti kaszinó, a Magyar Tudományos Akadémia és az Első Lótenyésztő Egyesület létrejötte is.

A Széchenyi utca 46. szám alatti, szépen felújított irodaház. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A fenti fotón a Széchenyi utca 46. szám alatti szépen felújított épületben gyönyörködhetünk, az alábbi reprodukción pedig visszatérünk a régmúlt egy csodálatos pillanatához:

A téli Széchenyi utca 1936-ban, vásár idején, Dobi Oláh István rajzán. A képet a Benedek-könyvtár kiállításán repróztuk

Széchenyi István nem mellékesen Debrecenben Simonyi óbester ezredében huszárkapitányként szolgált 1820 és 1825 között. Akkor többször járt a Nagyerdei Vigadóban, és erről emléktábla is tanúskodik ott.

A Mechwart-középiskola a Széchenyi utca és a Külsővásártér sarkán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Tisza-völgy rendezésével, azaz a Tisza szabályozásával kapcsolatban Széchenyi 1845 és és 1847 között háromszor járt Debrecenben nagygyűléseken.

A mai Mechwart-középiskola és a siketek iskolája 1914-ben

Széchenyi István a Református Kollégium emlékkönyvébe akkor írta: ,,Magyarország rosszul volt, meglehetősen van, s jóban lesz".

A Széchenyi utcai villa, melynek kertje az 1960-as évekbeli főtéri szökőkút káváját őrizte. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Tóth Pál a könyvében végül azt is felidézi, hogy Széchenyi István a Debreceni Casino tiszteletbeli tagja volt, s ellátogatott oda is. Akkor adták át Széchenyinek a díszpolgárságáról szóló oklevelet.

A fákkal benőtt Széchenyi utca eleje a bíróságnál, 1979-ben. Fotó: Fortepan / Bencze László

A Batthyány utca történetéről sok szép régi képpel idelátogatva található hasonló összeállításunk, a Csapó utcai múltidézésünkben itt gyönyörködhetnek olvasóink, míg a Kossuth utcát bemutató időutazásunk ebben a cikkünkben csodálható meg.

A Széchenyi utca 44. szám alatti barokk cívisház. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Ezt a fotót is a malomparki postán bemutatott bélyeg- és képeslap-kiállításon repróztuk

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A mai Mechwart-középiskola és a siketek iskolájának építése 1911-ben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése