Keresés ebben a blogban

2023. augusztus 2., szerda

A cívisváros 1965-ben


Debrecenről anno gyakran jelentek meg csodás útikönyvek. A fenti felvétel is egy ilyen képes albumból származik, és a Vörös Hadsereg útja lenyűgöző panorámáját örökítette meg az akkor még létező négy fasorral. A teljes látkép a Nagytemplommal ennyire pazarul fest:

A Vörös Hadsereg útja látképe az 1965-ben kiadott útikönyvben

Ugyanakkor a Kossuth téri Zsolnay-kerámiás szökőkút oázisában is gyönyörködhetünk...


(A galéria a képre kattintva is megnyitható.)


1965-ben is a HBM Idegenforgalmi Hivatal adta ki a cívisvárosról és a környékéről azt a szuper kis ismertető zsebkönyvet, amiből az Aranybika Szálló se maradt ki természetesen, és persze az akkor négyéves modern Nagyállomás is előkelő helyen szerepel.

Az 1961-ban átadott Nagyállomás érkezési oldala az útkönyvben

Ebben a szép zsebkönyvben a Vörös Hadsereg útjáról is meseszép felvételekben gyönyörködhetünk, de egy épülő lakótelepre, a leendő Új élet parkra is rácsodálkozhatunk. 


A múltat felidézve a Batthyány utca is szóba kerül, köztük az utcának az a része, ahol a Petőfiék színtársulatának fellépőhelyet adó pajta is állt.


Magától értetődően a Debrecenbe látogatók érdeklődését a Déri tér, valamint az ottani Déri Múzeum kincsei iránt is felkeltette az album. A Munkácsy-trilógiából akkor még csak az ,,Ecce Homo!" volt a múzeumban:


Csokonai Színház már akkor is a cívisváros egyik fő büszkesége volt:


A fotókat Bakonyi Béla, Balázsi József, Bojtor József, Czeizing Lajos, Horváth Zoltán, Kelly Zsigmond, MTI Fotó, Papp Antal és Pászthory Lóránt készítette.


Az úti zsebkönyv természetesen elkalauzolta az érdeklődőket a Tanácsköztársaság útján álló Proletár szoborhoz, valamint a felejthetetlen strandhoz és a nagyerdei csónakázó-tóhoz is


Segített eljutni a könyvecske a városba látogatóknak az orvostudományi egyetemhez is, amit IV. Károly király, és a neje, Zita királyné avatott fel 1918-ban.


Ha érdekelnek gyönyörű színes archív fotók az 1960-as évekről, akkor látogass erre az összeállításunkra! Ez pedig még egy kép a 2017-ben lebontott Nagyerdei Strandunkról:


Az 1965-ös év színesben idekattintva csodálható meg sok-sok káprázatos fotón.

A Proletár szobor a Március 21. téren

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A városháza (akkor tanácsháza) és az előtte pompázó kis franciakert

DBKL

A Böszörményi úti, ma hotelként működő Hortobágy műmalom 1965-ös látványa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése