Keresés ebben a blogban

2015. október 7., szerda

150 éves a Csokonai Színház

Az egyik legrégebbi ábrázolás a városi teátrumról a Déri Múzeum tárlatán

Debrecen városi teátruma 1865. október 7-én nyílt meg. Állandó kőszínházunk avatásán Jókai Mór mondott ünnepi beszédet, majd a Bánk bánt tekinthette meg a nagyérdemű.

Amikor Horváth Árpád direktor szobra még a park közepén állt.
Fotó: Szelényi László / Képzőművészeti Kiadó

A darab címszerepét Molnár György alakította, Gertrudist pedig Jókainé Laborfalvy Róza; Petur szerepét Rónay Gyula játszotta, míg II. Endre bőrébe Együd István bújt.

Reich Károly szép illusztrációja a ,,Légy jó mindhalálig" 1965-ös kiadásában

Négyéves előkészítő munka zárult le ezzel, hiszen a városi közgyűlés 1861-ben szavazta meg az építkezés megkezdését és a beruházás 140 ezer forintos támogatását.A romantikus stílusú palotát Skalnitzky Antal tervezte, a kivitelezést pedig a debreceni Vecsey Imre végezte 101 500 forintért. A külső szobrokat Marschalkó János készítette, s művein Petőfi Sándor, Kazinczy Ferenc, Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Kölcsey Ferenc és Kisfaludy Károly alakjai elevenedtek meg, akárcsak a Költészet és a Népdal című, allegorikus kompozíciók. A homlokzat Debrecen-címerét Halász László faragta, míg a Csokonai nevet 100 éve, 1915-ben adták a teátrumnak.

Nemzeti rangra emelt teátrumunk 2015 májusában. Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A ma már Csokonai Nemzeti Színház nevű intézményben fellépett mások mellett Blaha Lujza, Honthy Hanna, Latabár Kálmán és Csortos Gyula is, és itt kezdte a pályáját Soós Imre, Mensáros László, Márkus László, Latinovits Zoltán, Hofi Géza, továbbá Cseke Péter, Egres Katinka és Szente Vajk is.


Előadások előtt és után a színház közönsége szívesen szórakozott a szomszédos Művész Espressoban és Cukrászdában.
Fotók: Fortepan, Bauer Sándor, 1959

Nem hagyható szó nélkül az sem, hogy a patinás épület sajnos egyre rosszabb állapotban van, és mielőbb el kell kezdeni a renoválását. Ezt ugyanakkor a 150. évforduló méltó megünneplése is indokolná.

A színház és a pénzügyi palota 1955-ben. Fotó: Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata

(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

V. A. T.


1959-ben megjelent felvétel, még vörös csillaggal. Kiadó: Idegenforgalmi Hivatal Debrecen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.