Keresés ebben a blogban

2019. május 28., kedd

A mesés Nagyerdő és a felejthetetlen strand


Debrecen zöldövezetében a Nagyerdei Strand és a környéke az 1980-as évekig ragyogott igazán. Nagyon sok – hazai és külföldi – turista kapcsolódott ki itt a helyi családok mellett, így ennek köszönhetően igen szép képeslapok is őrzik ezt a csodás időszakot.


A vidámpark egykori Li2-es repülőgépe. Fotó: Nagyerdei Kultúrpark

2014-re új köntöst kapott a terület, hiszen az önkormányzat – a strand és a kultúrpark kivételével  átépíttette a parkerdőt, a Békás-tavat, a szabadtéri színpadot és a stadiont is. Mindemellett megszűnt a csónakázó-tó, s a helyén immár mélygarázs és vízi ködszínház található. Mindez sokaknak tetszik, de azok sincsenek kevesen, akik a régire és annak természetességére esküsznek.
A galéria a képre kattintva is megnyitható.


A Pallagi úti strandépületek esti fényei. Fotó: Tulok Ferenc / Képzőműv. AKV

A fenti, káprázatos felvételek mellett (melyeket Tulok Ferenc fotóművésznek és a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalatának köszönhetünk az Egyetem tér és a fürdőkapu esti díszkivilágításáról) további lenyűgöző példát is tudunk mutatni képeslapjaink segítségével a közelmúlt strandjára és erdejére!

Ez a szépség volt az élményfürdő helyén


A debreceni Nagyerdei Strand pancsoló- és ugrómedencéi a tejivóhoz vezető diadalívvel, az 1960-as évek végén. Az átjárókapu boglyaformája és klinkertéglás burkolata egyértelműen a korabeli főépítészünk, Borsos József munkásságát hirdeti. Ezt az építményt is lerombolták 2002-ben, az élményfürdő létrehozásakor. Fotó: Horváth Zoltán. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

Növényszigetek a medencékben


A debreceni Nagyerdei Strand termálvizes medencéje az 1970-es években, az akkor még megvolt fűzfás napozószigetekkel. Megjegyzem, kissé furcsa, hogy itt még pirosas a víztorony kupolája, a következő képen viszont már patinásan zöld. Fotó: Tulok Ferenc. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

Itt mindenki eldobta magát...A debreceni Nagyerdei Strand még osztott pancsolómedencéje a csónakázó-tó felőli oldalon, az 1960-as években. Fotó: Bakonyi. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

Csúszva a napozóról, egyenesen a mély vízbeA debreceni Nagyerdei Strand hullám- és gyermekmedencéi az 1960-as évek végén. Még megvan a csúszda, a bal oldalon pedig az akkor népszerű Sicc díszíti a falat. Gyerekkoromban a legmenőbb fickók a csúszdát tartó gépház tetőkorlátjára álltak, és úgy ugrottak fejest a vízbe...
Fotó: Csobaji Előd. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

Mozi és fodrászat az öltözőépületbenÉs íme a strand kimeríthetetlen témaköréhez még egy felvétel. A klinikák felőli öltözőépület mögötti parkot mutatja, ami akkor még tiszta és gondozott volt. Az épületben büfé, fodrászat és mozi is működött, a tetején pedig zuhanyzós napozó és persze kilátó.
Fotó: Horváth. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

A fedett uszoda és a KTSZ


A strandra egyébként két helyen mehetett be a közönség: a csónakázó és a klinikák felől. Nekem az előbbiről vannak lapjaim, és ezek azért is érdekesek, mert a ma már sajnos nem működő fedett uszoda épülete és a régi KTSZ Szolgáltató Ház is látható rajtuk. A homlokzaton pedig négy nyelven tudatták a neonfeliratok, hogy a Debreceni Nagyerdő Gyógyfürdőnél vagyunk. Mindkét kártyát Tulok Ferenc fotózta, és a Képzőművészeti Alap adta ki az 1970-es években.


Festői dzsungel a Békás-tónál


A nagyerdei Békás-tó Debrecenben, az 1970-es évek végén. Pazar őserdő és még kis fahíd fogadta a látogatókat! Egyikőtök megfogalmazása szerint ide azért is volt jó kijönni, mert olyan volt, mintha elmentünk volna a városból... Fotó: Csobaji Előd. Kiadó: Képzőművészeti Alap.

Miért szerettük a Nagyerdőt az átkosban? Ezért is!A debreceni nagyerdei Újvigadó és csónakázó-tó esti fényei. Mindkettőt 2013/14-ben bontatta le az önkormányzat, s a helyükre mélygarázs és vízi ködszínház épült.
Fotó: Csobaji Előd. Kiadó: Képzőművészeti Alap.


Az Egyeme tér 1963-ban, még medenceszobrok és konzervatórium nélkül. Fotó: Csobaji Előd. Kiadó: Képzőművészeti Alap

Kalauz a strandolóknak

Pár szó még arról, hogy Debrecenben a XX. század második felében már csak három strand működött: a Nagyerdei mellett a Szabadság és a Kerekestelepi fogadta a kikapcsolódókat. A Szabadságot 2001-ben lerombolták, a helyén áll a Főnix Csarnok (ugyanakkor a városhatáron kívüli Látóképnél tófürdő nyílt 1981-ben). A három strandot a Debreceni Vízmű- és Gyógyfürdő Vállalat üzemeltette az 1990-es évekig, és erről a birodalmáról a lenti szuper térképes képeslapot is megjelentette.
(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.