Keresés ebben a blogban

2023. augusztus 26., szombat

A Magyar Királyi Gazdasági Akadémia

Az intézmény kapuja 1925-ben, a Harmathy Kiadó képeslapján
A Debrecenhez tartozó Pallag neve egybeforrt a mezőgazdasági szakiskolával. A patinás intézmény palotája és díszkertje a településrész fő ékessége.

A cívisvárosi agrár képzés másfél évszázados története itt olvasható el. A dolgozat szerint a város 1900-ban kezdte el az építkezést a pallagi gazdaságban, s az iskola az 1901/02. tanévet már az új helyen kezdte meg.

Azt mi is kiemeljük, hogy Pallagon internátus, tanári villanegyed, tangazdaság, állatfarm, meteorológiai állomás és dohánykutató telep is szolgálta a létesítmény polgárait és a hazai agrárium jövőjét. Az oktatás formája, neve és helyszíne egyébként meglehetősen sokszor változott, mígnem 1969-ben bevezették a szakközép-iskolai formát.


Napjainkban a ,,Balásházy" (melynek egyik legismertebb növendéke Wass Albert) már a Debreceni Egyetem iskolája, s a településrészen működik a labdarúgó-akadémia is, ugyanakkor itt épült fel Debrecen nemzetközi iskolája. Csodáld meg a fenti galériánkat a patinás intézmény régmúltjáról és jelenéről, mai fotóink pedig idelátogatva tekinthetők meg.

A képeslapmásolatot Vértesi Ferenc osztotta meg az olvasóinkkal. Köszönjük ezt is!


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése