Keresés ebben a blogban

2023. március 20., hétfő

Oázis a város közepén

Debrecen 60 évvel ezelőtti belvárosáról a tragikus sorsú Bakonyi Béla készített lélegzetelállító felvételeket. Persze a fiatalon elhunyt fotóművész képei nem azért felkavaróak, mert mondjuk trükköket alkalmazott, hanem azért is, mert Debrecen arca merőben más volt akkor, mint ma.

A Nagytemplom előtti Zsolnay-szökőkút látképe a dupla medencével és a gyepszőnyeggel. Fotó: Bakonyi Béla, 1960

Az itt bemutatott képeslapokon is kiválóan látszik, hogy például a villamosvonalak még behálózták a főteret, ami akkor még egy valóságos oázis volt. A kertészek minden szóba jöhető szegletben növényszigeteket alakítottak ki. A középső gyepszőnyegen pedig a zuhatagos, duplamedencés Zsolnay-szökőkút vize csörgedezett. A lombokon túl, a Kálvin téren az Uránia Mozgó palotájának – azóta lebontott – ívei zárták a látómezőt.

A belváros fantasztikus panorámája millió növénnyel, villamossínekkel és szökőkúttal. Fotó: Bakonyi Béla, 1964

A harmadik kép már 1964-es, és az ellenkező irányból, a Nagytemplom keleti tornyából örökítette meg a Mester ezt a lenyűgöző helyet! Azóta természetesen sok minden megváltozott itt is, és ne felejtsük el azt se, hogy a belvárosi sétálóövezet 2021-ben már 20 éves volt.

A Zsolnay-szökőkút és a csodás gyepszőnyeg az Aranybika előtt. Fotó: Horváth Zoltán / Képzőműv. AKV

Az 1965-ben megszüntetett szökőkút története ebben a cikkünkben idézhető fel sok szép régi képpel. 

A látvány, amiből sose elég! Fotó: Horváth Zoltán / Képzőműv. Alap, 1961

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése