Keresés ebben a blogban

2020. december 27., vasárnap

Az „IPK”

Debrecen első takarékpénztárának a cívisváros szívében pompázó palotában volt a központja. Az 1846-ban alapított pénzintézet a II. világháború után már nem működhetett, és a vagyonát is államosították.

A takarékpalota látványa az egykori Medgyessy Terem felől. Fotó: Pathó Sándor, 1975

Most mindenekelőtt egy olyan ritka üdvözlőkártyát mutatunk róla, ami az „IPK"-s (ifjúságpolitikai klubos) időkben készült szépen fellobogózva. Az épület akkor már nagyon fakó volt. Látható az is, hogy az alsó szint vörösréz-domborműves borításait eltávolították, és műkőlapokat szereltek a helyükre.

A gazdagon díszített, saroktornyos épületegyüttesben kaszinó, sörcsarnok, irodák és luxus lakások is voltak.
A képeslapmásolatot V. Pákozdi Károly Zoltán osztotta meg az olvasóinkkal

A második képen az is szembetűnő, hogy a palotának eredetileg szép saroktornya is volt (ez tűz áldozata lett), ugyanakkor a felső szint helyiségeit is erőteljesen átépítették, amikor ott is lakásokat alakítottak ki. A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) által létrehozott IPK 1982-től működött a Kossuth utcai részen, míg a Vörös Hadsereg útján lévő tömbben egyebek mellett a Hemo, azaz a helyőrségi művelődési otthon fogadta – többnyire zártkörűen – a közönséget.

A palota mai látványa. Fotó: Debreceni Képeslapok

Az IPK azonban nyitott és sokszor ingyenes hely volt, ahol sok-sok zenei és prózai eseményt, előadást tartottak a kiállítások, versenyek és filmvetítések mellett... Ma még a Debreceni Művelődési Központ működik itt, a takarékpalota történetét pedig ebben az összeállításunkban ismerheted meg.


A Hemo kapuja 1996-ban. Fotó: Lukács Tihamér / Corvina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.