Keresés ebben a blogban

2023. augusztus 27., vasárnap

Az „IPK”

Debrecen első takarékpénztárának a cívisváros szívében pompázó palotában volt a központja. Az 1846-ban alapított pénzintézet a II. világháború után már nem működhetett, és a vagyonát is államosították.

A takarékpalota látványa az egykori Medgyessy Terem felől. Fotó: Pathó Sándor, 1975

Most mindenekelőtt egy olyan ritka üdvözlőkártyát mutatunk róla, ami az „IPK"-s (ifjúságpolitikai klubos) időkben készült szépen fellobogózva. Az épület akkor már nagyon fakó volt. Látható az is, hogy az alsó szint vörösréz-domborműves borításait eltávolították, és műkőlapokat szereltek a helyükre.

A fotót a malomparki postán bemutatott bélyeg- és képeslap-kiállításon repróztuk

A második képen az is szembetűnő, hogy a palotának eredetileg szép saroktornya is volt (ez tűz áldozata lett), ugyanakkor a felső szint helyiségeit is erőteljesen átépítették, amikor ott is lakásokat alakítottak ki. A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) által létrehozott IPK 1982-től működött a Kossuth utcai részen, míg a Vörös Hadsereg útján lévő tömbben egyebek mellett a Hemo, azaz a helyőrségi művelődési otthon fogadta – többnyire zártkörűen – a közönséget.

A gyönyörű palota mai látványa. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az IPK azonban nyitott és sokszor ingyenes hely volt, ahol sok-sok zenei és prózai eseményt, előadást tartottak a kiállítások, versenyek és filmvetítések mellett... 2022-ben az átépítés alatt lévő Csokonai Színház intézménye működött itt, aztán a Vojtina Bábszínház részlege került ide, a Hemo-részt pedig kínai üzlet foglalja el. A takarékpalota története ebben az összeállításunkban ismerhető meg.

A gazdagon díszített, saroktornyos épületegyüttesben kaszinó, sörcsarnok, irodák és luxus lakások is voltak.
A képeslapmásolatot V. Pákozdi Károly Zoltán osztotta meg az olvasóinkkal


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Hemo kapuja 1996-ban. Fotó: Lukács Tihamér / Corvina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése