Keresés ebben a blogban

2023. május 8., hétfő

Már szép tető van a feltámadó Vértessy-kastélyon


Debrecen évtizedeken át méltatlan és egyre rosszabb állapotban hagyott épülete a valaha szebb napokat megélt Vértessy-kastély a Tégláskert nevű városrészben. Itt működött 1903-tól a híres téglagyár, és az ezen a helyen kialakított strandon rendezték meg a cívisváros első úszóversenyét is. Ezt a kiemelkedő történelmi jelentőségű, legendás helyet látogattuk meg 2023. május 8-án.

A még tető nélküli, romos, elhagyott Vértessy-kastély 2021 nyarán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A csodás régmúlt eseményeiről a család leszármazottja, Vértesi Ferenc osztott meg felbecsülhetetlen értékű kópiákat a Debreceni Képeslapok Facebook-oldalánMint megtudtuk, a tégláskerti Vértessy-féle vállalkozás létesítményét a téglagyár kubikgödreiből hozták létre.


Vértesi Ferenc leírása szerint „a parton jobbról zenepavilon, stég, elöl homokos part, majd a strand területét kabinsor zárja. A háttérben a téglagyár épülete kéménnyel, égetőkemencével, téglaszárítóval, a kabinsor mögött karbantartóműhelyek és egyéb gazdasági épületek láthatók. A gyár 1903-tól 1938-ig Balogh és Vértessy Téglagyár néven működött.”

A romos Vértessy-kastély belváros felőli főhomlokzata tető nélkül, 2021 nyarán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Vértesi Ferenc arról is tájékoztatott, hogy a Vértessy-strand Debrecen első szabad strandja volt. 1919. július elején nyílt meg, és 1919. augusztus 16-án már Debrecen első úszóversenyét itt rendezték meg. A strand és a csónakázó vize a kastély közelében hullámzott. Napjainkban sajnos ennek a földi paradicsomnak már nincs nyoma, ám a több évtizedes hányattatás után végre újjászülethet az 1800-as évek első felében, Somogyi Gábor által építtetett, romantikus stílusú kastély. Sajtóhírek szerint a külső-belső renoválás mellett az épületben rendezvénytér lesz, és a parkot is rendbe teszik.

Az újjászülető Vértessy-kastély immár új tetővel, 2023. május 8-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Vértessy-kastély a fénykorában egy szép téli napon, és amilyen évtizedeken át volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése