Keresés ebben a blogban

2023. május 11., csütörtök

Eltűnt a régi főtéri szökőkút Zsolnay-kerámiája


Debrecenben 1960 áprilisa és 1965 augusztusa között színesítette a belvárost egy Zsolnay-szökőkút az Aranybika előtt. E park íves, nagy gyepszőnyegében két medence volt, köztük pedig vidám, dekoratív zuhatag is elbűvölte a korzózókat és a villamosra várókat. A sokak szerint zenéket is játszó és este kivilágított attrakció kerámiagyűrűje (amin szocialista realista életképek láthatók) kalandos úton, egy szeméttelepen is eltöltött időszak után került az egyik helyi pátszervezet Széchenyi utcai székházának parkjába. Ott a gondnok kékre festette, és a gyűrű háborítatlanul feküdt úgy, évtizedekig.

A régi főtéri szökőkút Zsolnay-kávája a Széchenyi utcai kert bozótjában, 2021-ben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Egy olvasónk már 2023 elején is jelezte, hogy a Zsolnay-kerámia gyűrű eltűnt a kertből. Ezt magunk is megállapíthattuk az ennek nyomán tett, 2023. május 9-i látogatásunkon. A vadhajtásoktól és a kávától „megtisztított” park fotóját e cikkünk végén osztjuk meg. Emlékeztetnénk arra is, hogy a város évekig árulta ezt az ingatlant, s végül 2022 őszén lett új tulajdonosa aannak. Az akkori sajtóhír szerint a helyet felújítják, és képzési központként, kiállítótérként is működhet a jövőben. A Zsolnay-kerámia elvitele tehát minden bizonnyal ezzel van összefüggésben. A nagy kérdés viszont az, hogy láthatjuk-e majd még itt vagy bárhol a kompozíciót, mely nem mellesleg az utolsó megmaradt relikviája az 1960-as évek főtéri szökőkútjának. Következésképp ipari, kulturális, művészeti, és várostörténeti értéket is képvisel. Egy szó, mint száz, remélhetőleg pl. épp restaurálják, és hamarosan újra megtekinthető lesz!

Az Aranybika előtti oázis a Zsolnay-kávás szökőkúttal, 1962-ben. Fotó: Horváth Zoltán (a felső képeslapon is)

A Széchenyi utcai kert immár bozót és Zsolnay-gyűrű nélkül, 2023. május 9-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése