Keresés ebben a blogban

2017. április 7., péntek

Csapókert csodái

A Szabadságtelepi Református Templom a Falóger nevű városrész határán.
Fotók: Vass Attila Tamás / 
Debreceni Képeslapok

Debrecenben ez a kertség nem is olyan régen az egyik legnagyobb övezet volt. Ma már a Falóger, a Gerébytelep, a Júliatelep és a Kincseshegy önálló városrész, ugyanakkor a csapókertiek katolikus temploma a Sámsonikert nevű területen található, a sínen innen.

Tarka-barka összeállításunkat a Csapókert egyik fő központjával kezdjük, mégpedig a közösségi házzal, mely már több mint fél évszázada szolgálja az ittenieket és mindenki mást is.


A közösségi ház mellett található a városrész másik fontos helye, a református templom. Fénylő tornya messziről látszik a Jánosi és a Mátyás király utcák kereszteződésében.


Ugyancsak a Csapókert központjában működik a harmadik emblematikus létesítmény: a városrész nevét viselő általános iskola. A nagy múltú intézmény régi házai jól példázzák, mit is takart anno az építészet.


A katolikus gyülekezeti hely a Mikes Kelemen utcában áll, az egykori legendás Dózsa-stadion mellett. Az abszolút formabontó külsejű Jézus Szíve Templom környéke arról is nevezetes, hogy korábban itt működött a Zsibogó.


A nevelés és az oktatás terén a Bányai Júlia Utcai Óvoda is hosszú idő óta jeleskedik. A családias, csendes ovira és dolgozóira nagyon sokan gondolnak vissza szeretettel.


Az óvodától nem messze terül el a Liget tér. Ebben a fantasztikus parkban játszótér és füves pálya is van a hatalmas fák alatt. Érdekesség, hogy a 70 évvel ezelőtti felszámolásáig itt pompázott a Kincses-tó, amin horgászni és csónakázni is lehetett, sőt nagy lampionos mulatságokat is rendeztek a csapókertiek.


A Falóger nevű csapókerti övezethez szorosan hozzátartozik a régi fatelep és természetesen a Zsuzsi Kisvasút. A kedvelt kirándulóeszköz repertoárjában gőzmozdony is megtalálható a dízelek mellett.Végül két fotó a magasból. Az elsőn a Falóger és egy permetező repülőgép látható, azt követően pedig a Zsuzsi fűtőháza és a Járműjavító kéményei a víztoronnyal:

A Csapókert déli határa: a Faraktár utca a Dobozikert felől

A Járműjavító városrésze, a Műhelytelep egyesek szerint szintén csapókerti terület 
(akárcsak a Szabadságtelep, azaz a korábbi Nyilastelep)

Szöveg és fotók:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


(Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.
A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.