Keresés ebben a blogban

2023. május 9., kedd

Az ősi Basahalom szomorú históriája és kálváriája

Debrecen legendás, kultikus temetkezési helye a Basahalom, mely a Vértesi úton található. A cívisvárosbaaz a régi mondás járja, hogy akinek a köldökét nem a Basahalmon innen vágta el a bába, az csak jöttment (gyüttment). Tehát, aki azon túl született, az nem is igazi debreceni.

A Vértesi úti Basahalomból ennyi látszott (nem látszott) 2023. május 8-án. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Ezt a fontos helyünket látogattuk meg 2023. május 8-án, és igen lesújtó állapotokat tapasztaltunk. Ezt a cikk végén részletezzük, egyelőre maradjunk még a történelemnél! A domb arról kapta a nevét, hogy egykoron a Debrecent sarcoló török basák ott verték fel a sátraikat. Bartha Boldizsár krónikája szerint a halomtest földjét 480 esztendeje, 1543-ban Ruszlán török nagyvezér hordatta össze (magasíttatta meg) a környékbeliekkel. 1629-ben Murtéza basa, majd 1660-ban Szeidi Ahmed és Szinán is innen követelőzött, s az utóbbi támadó odáig merészkedett, hogy kivégeztette Vígkedvű Mihály főbíránkat.

A Basahalom szélén lévő padnak évek óta nincsen ülőkéje, és megközelíteni is körülményes. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Basahalom része a Tócó mentén álló kunhalomsornak. 1906-ban Zoltai Lajos tárta fel, és hét méter mélyen egy fával fedett, több ezer éves sírt találtak. Abban pedig egy kinyújtóztatott holttest feküdt, ami a feltételezések szerint egy gazdag harcosé volt a gödörsíros kurgánok népéből.

Kicsit feljebb kaptatva a Basahalmon, ezt láthattuk 2023. május 8-án. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A legtöbb kunhalom egyébként a honfoglalás előtt épült (általában víz mellett), és némelyik határ- és őrhalom is volt. Magasságuk 5–10 méter, az átmérőjük pedig 20–50 méter. Az Alföldön 40 ezer kunhalom is lehetett, ám a legtöbbet kifosztották, letarolták. A megmaradtak 1997 óta védettek.

A Basahalom ,,látványa" a Vértesi út túloldalából, 2023. május 8-án. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A 2023. május 8-i, legutóbbi ottjártunkkor a Basahalom továbbra is méltatlan állapotban volt, s az út menti szélétől és a túloldalból is alig lehetett észrevenni. Három oldalról beépítették (egy betonkeverő torony is van mellette), és hiányzik a pad deszkája és a valaha igen szépen kivitelezett és informatív tájékoztatótábla. Néhol még felfedezhető, hogy anno egy kis fakerítése is volt ennek a történelmi helyünknek, de ma már ez sem csábít arra, hogy a kirándulók, iskolai csoportok, bárki betérjenek tanulmányozni ezt a fontos emlékhelyünket, és közben meg is pihenhessenek a fa alatt megbújó padon.

A terület gondozásra szorul, és a figyelmet is fel kell hívni rá a tábla visszaépítésével! Fotók: © Debreceni Képeslapok

Végül érdemes tudni azt is, hogy a Basahalomtól karnyújtásnyira egy másik épületnek, a Vértessy-kastélynak is nehéz sors jutott, pedig téglagyár és strandfürdő is prosperált ott, melyek felvirágoztatták a Tégláskert nevű városrészt. Ez a terület szerencsére most újjászületik! Az egykori híres Cserkész-tó is nem messze innen, a Nagyállomás régi vasúti gurítójánál terült el. A szintén kunhalomra épült, és ugyancsak ősi zeleméri templomról szóló anyagunkat pedig idekattintva találod meg.

Ennyi maradt a Basahalom tájékoztatótáblájából. Fotók: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése