Keresés ebben a blogban

2023. május 6., szombat

„Megnyílik az ég” a debreceni Nagytemplomban

Debrecen példa nélküli esemény helyszíne lesz 2023. május 14-én 11 órától. Ekkor nyílik meg a Csillag-képek 2022 című vándorkiállítás a Református Nagytemplom Kálvin János Galériájában. Balogh Zoltántól, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub titkárától megtudtuk: a tárlaton a hazánk legjobb asztrofotósai által készített legjobb fotók csodálhatók meg.

A fantasztikusnak ígérkező csillagászati-kulturális esemény helyszíne, a debreceni Nagytemplom. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A kiállítást először a Budapesti Természettudományi Múzeumban mutatták be. A főváros után Debrecen az első vidéki helyszín, s ez az első olyan alkalom, hogy a Debreceni Református Nagytemplomban csillagászati témájú, tudományos igényű tárlatot rendeznek. A mostani nagyszabású bemutatót a Magyar Asztrofotósok Egyesülete, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub és a Debreceni Református Nagytemplom szervezi. A 2023. május 14-i megnyitón köszöntőt mond Oláh István elnök-lelkipásztor és dr. Francsics László elnök, közreműködik Csorba Gergő gitárművész.

A kiállítás plakátja. Nagyításért kattints a képre!
A tárlatot prof. dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke nyitja meg. A kiállítást Kupás Csilla, a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep kurátora rendezte. A képek nyár végéig láthatók, az ünnepségre a belépés díjtalan!

A kiállítás három kategóriában sorolja be a csillagos égbolt jelenségeit ábrázoló fotográfiákat:
  • Asztrotájkép, ami a földet és az eget együtt ábrázoló képeket gyűjti össze
  • Naprendszer, ahol a Naprendszer égitestjeit láthatjuk képeken
  • Mélyég, vagyis a csillagok, csillagködök és galaxisok világát ábrázoló felvételek kategóriája.
Jellemzően ez a három kategória van jelen valamilyen formában minden nemzetközi asztrofotós-megmérettetésen is. Érdekesség, hogy ennek a felosztásnak nem csupán csillagászati, hanem fotográfiai oka is van.


Balogh Zoltán tájékoztatott arról is, hogy a fotósok a különböző témákat markánsan eltérő technikákkal örökítik meg, sőt jellemzően egészen más az alkotók habitusa is. Mélyégfotót készíteni precíziós türelemjáték, míg egy napkitörést, meteort vagy sarki fényt gyakorlatilag „vadászni” kell.


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése