Keresés ebben a blogban

2023. május 17., szerda

Régen és ma a cívisváros (6. rész)


A debreceni történelem megismerésének egyik izgalmas módja az, ha régi jeleneteket hasonlítunk össze maiakkal. Sorozatunkat folytatva, a legfelső képeken ezúttal Vörös Hadsereg útja / Piac utca 45–47. szám alatti banképület 1974-es és mai látványát vethetjük össze (a régi kép Bencze Lászlóé a Fortepan.hu-n). Itt működött az emlékezetes Omnia Presszó (mely 1969-ben nyílt meg), valamint a kedvelt játékbolt is. És itt vannak a szürke házról figyelő titokzatos alakok is.


Az 1938-ban átadott palota helyén egyébként a Központi Szálloda állt (lásd a fenti képen), melyről és a többi egykori pazar hotelünkről idelátogatva olvashatók a történeti leírásaink.

Távolsági buszpályaudvarunk 1978-ban (Felső fotó: Uvaterv, Fortepan), valamint ugyanott, napjainkban.
Mai f
otók© Debreceni Képeslapok

Az 1864-ben épült szélmalom ma hotelként működik a Böszörményi úton – és ilyen volt 1965-ben, amikor még műmalomként üzemelt. (Régi fotó: HBM Idegenforgalmi Hivatal.)


Megnézhetjük az alábbi felvételek segítségével azt is, hogy milyen volt a Kálvin tér egy 1915-ös képeslapon az Uránia Mozgóval és a református főgimnáziummal, és persze, hogy ugyanott most mik fogadják az arra járókat... 

Az 1915-ös üdvözlőkártyát Vértesi Ferenc osztotta meg az olvasóinkkal. Köszönjük! Mai fotók© Debreceni Képeslapok

Folytatva az összehasonlításokat, a régi Csapó utcai kanyar korabeli arca és a mára megmaradt házak (immár Senyei-Oláh István utcai) látványa nem kevésbé tanulságos:

Az egykori Csapó-kanyar anno és most. Mai fotók© Debreceni Képeslapok

A következő fotópárunkon pedig Batthyány utcára csodálkozhatunk rá Reich Károly 1965-ös grafikája és egy friss felvételünk segítségével. A rajz Nyilas Misi Debrecenét illusztrálja a Légy jó mindhalálig című regényben. Mai fotók© Debreceni Képeslapok


A közeli Piac utca 38. alatt is híres épületünk áll: ott működött az üzlete Löfkovics Artúr (18631935) ékszerésznek, aki 1902-ben a városnak adta a 3500 darabos régészeti és éremgyűjteményét a városi múzeum létrehozása érdekében. A ház ma ilyen:


És volt egyszer egy Nyomtató utcánk is. Társasház-építés miatt 2019-ben végleg eltűnt az utolsó háza is a Rákóczi-kanyarban, ahol anno cipész és órás volt, utoljára pedig lovas bolt...

Archív kép forrása: Kistk.hu, mai fotó© Debreceni Képeslapok

A lebontott Nagyerdei Strand 1976-ban Tulok Ferenc gyönyörű képeslapján – és ugyanott
az új létesítmény építése közben... M
ai fotó© Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Rákóczi utca 1922-ben, A. W. Cutler felvételén, valamint napjainkban. Mai fotók© Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése