Keresés ebben a blogban

2023. május 6., szombat

Rejtőzködő szépség

Debrecen szívében, a Nagytemplom mellett található egy csodálatos kerámiafal. A szerteágazó domborműmozaik a cívisváros történelmét idézi meg. A Kálvin tér 1. szám alatti kompozíció az árkádot, valamint az alagsori és az emeleti lépcsőfordulókat díszíti.

Érdemes megállni e nagyszerű alkotásnál! Fotók: © DebreceniKépeslapok

A város egykori urainak, a hunyadiaknak a korát idéző udvarház egyik dekorációjaként, 1988-ban kihelyezett alkotást ugyanaz a Pázmándi Antal készítette, mint aki az Aranybika előtti szökőkút Sellő-szobrát és részben magát a csobogót is. A vizes látványosság 2001 óta működik a főtéren, míg a róla eltávolított hableányt 2011-ben állították fel Nyíracsádon.

A Nagytemplom balján megbújó kerámiafal nem többszínű, mint a szökőkút, hanem egységesen enyhe fényű barna. A monumentális mozaikon felfedezhetők a főutca gyülekezeti helyei, az egykori Pap-tava, a Református Kollégium, valamint a történelmi városmag térképe is.

Csokonai József naplója a tógás diákokkal. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az külön bravúros, hogy a művész 3 D-ben és kinagyítva rekonstruálta Csokonai Vitéz Mihály édesapjának, Józsefnek a naplórészletét a cikornyás, dátumozott kézírásával és a Kollégium tógás diákjait ábrázoló rajzaival együtt.

A pusztító erő koronájába kap. Felette körülte száraz fákba harap. Eledeléhez nyúl, mely mind hamvába húl. S a száz mázsás harang helyéből meg indul” – ez a részlet is olvasható a kompozíción a krónikából (azaz Bessenyi György művéből, a „Debretzennek siralma”-ból) az 1802-es tűzvészről, mely a belvárost és a mai Nagytemplom elődjét, az András-templomot is megrongálta.

Pillantás a műalkotásra a Hatvan utca felől. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A domborműves kerámiafal eléggé eldugott és félhomályos helyen van. Érdemes lenne tehát ráirányítani a tekintetet – például mesterséges megvilágítással és figyelemfelhívó táblákkal –, hogy az érdeklődők alaposabban megismerhessék ezt az egyébként valóban gyönyörködtető, különleges alkotást. DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése