Keresés ebben a blogban

2024. január 26., péntek

A Piac utcai szürke házról figyelő titokzatos alakok


Debrecenben négy különleges bronzszobor található a magasban a Piac utca 45. szám alatti homlokzathoz simulva. A fenti képen a valós elhelyezkedésüket mutatjuk be (a szemközti lakóházból fotózva), a következő montázsunkon pedig egymás mellé szerkesztettük őket a csoport tagjainak jobb láthatósága és értelmezése érdekében. A Kereskedelem, Szorgalom, Mezőgazdaság és Ipar című alkotásokat Gregersenné Lux Alice szobrászművész készítette. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Kereskedelem, Szorgalom, Mezőgazdaság és Ipar című alkotások. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Csanak-ház és a Svetits-bérház közötti épület, amin megcsodálhatók, eredetileg az egykori Hitelbanké volt, és Padányi Gulyás Jenő tervezte. Készítésének 1938-as évszámát koszorúkba foglalva fel is tüntették a ház tetején, de ezek mára sajnos letörtek. A hely arról is nevezetes, hogy a felső szintjén működött a Medgyessy Kör. De visszatérve a szobrokra: időszerűnek tűnik a restaurálásuk!

Íme, a teljes Hitelbank-palota, amit a szép szobrok díszítenek. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése