Keresés ebben a blogban

2020. augusztus 3., hétfő

Ilyen is lehetne a Nagytemplom az eredeti tervek szerint

A mai Nagytemplom. Fotó: © Debreceni Képeslapok
Debrecen első számú jelképe, a református Nagytemplom épülete 2020-ban már 193 éves.

Az építkezés előzményei és okai közé tartozik, hogy 1802. június 11-én ismét tűzvész pusztította el a város harmadát. A lángok súlyos károkat okoztak az András-templomban és a Kollégiumban is.
A Nagytemplom már akkor is az ország református társadalmának szimbóluma volt. Az új gyülekezeti hely első tervét, egy körtemplomot a nagyváradi mester, Éder Jakab alkotta meg. A második próbálkozás már Johann Weis műve, ami egy klasszicizáló, későbarokk, kéttornyú épület lett volna. A bírálók mindkettőt elutasították, ám mivel a – szintén épülő – Református Kollégium nagy sikert aratott, felkérték a tervezőjét, Péchy Mihályt, hogy a Nagytemplom tervét is ő készítse el.

Péchy Mihály első két terve az új Nagytemplom megalkotására

A mester a terveket és a későbbi többszöri módosításokat ingyen, áldozatkészségből végezte el. Először például Éder Jakab terveit fejlesztette tovább egy monumentális körtemplom formájában. Végül a mai Nagytemplom megtervezésében (különféle okokból) szerepet játszott Rábl Károly, Thallher József és Köhler György is.

Közülük az utóbbi szakember a két tornyot összekötő, kőbábos mellvédfalat találta ki a kupola nélküli épületrész ellensúlyozására. Megjegyezzük, az is még egy újabb tanulmány tárgya lehetne, hogy a kupolák miért lettek olyan alakúak, mint a rézből készült, régi búvársisakok. Na de félre a tréfát, hiszen ennél természetesen sokkal fontosabb információ, hogy Debrecen ma is álló jelképe – a történetét bemutató összeállítás szerint – 1827 júniusára készült el teljesen. Toronyzászlói Simonffy Sámuel előtt tisztelegnek, és a templomépítés befejezésének évszáma is olvasható rajtuk. Ugyanakkor a díszes kapuzárak motívumain az angyal, az oroszlán, a sas, a csillag és ember Máté, Márk, Lukács és János emlékét is őrzik. DBKL

1974-es látkép a Nagytemplommal a Fortepan / Uvaterv felvételén

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Nagytemplom egy áttervezett tervének makettje a padlástérben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése