Keresés ebben a blogban

2022. április 7., csütörtök

A Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban

A három monumentális, lenyűgöző kompozíció 10 évvel ezelőtti plakátja. Fotó: Déri Múzeum

A debreceni Déri téri Déri Múzeumban találhatók Munkácsy Mihály festőművész (1844–1900) bibliai témájú, nevezetes alkotásai, melyeket Munkácsy- vagy Krisztus-trilógiaként ismer a közönség.

A Krisztus Pilátus előtt (1881)

A Mester elsőként a Krisztus Pilátus előtt című képet festette meg, 1881-ben. Ezt követte 1884-ben a Golgota, végül pedig az Ecce Homo című alkotását fejezte be, 1896-ban. Ez a három mű és a Déri Múzeum ma olyan jelképe Debrecennek, mint a Nagytemplom, valamint az Aranybika!

A Golgota (1884)

A róluk készített képeslapok fotóit – az iménti sorrendben – a debreceni Lukács Tihamér és Hapák József, valamint Schiller Árpád készítette, a kiadójuk pedig a Déri Múzeum, illetve a Képzőművészeti Alap. Ebben a cikkünkben az is felidézhető, hogy milyen volt a Munkácsy Terem, amikor még csak az Ecce Homo tartozott a Déri Múzeum tulajdonába. DBKL

Az Ecce Homo! (1896)

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Golgota 1993. augusztus 19-i átadásának meghívója (részlet). Fotó: Hapák József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése