Keresés ebben a blogban

2022. április 9., szombat

Retro relikviák a strandon

Debrecen legrégebbi strandján megannyi kedves és megmosolyogtató tárgy és építmény mutatta az utolsó időkben, hogy milyen stílusok jellemezték az adott korszakokat. Ezekből a relikviákból válogatunk most, melyeket a fürdő utolsó napjaiban készítettünk.

Ezek a szebb napokat megélt helyeink nem is olyan régen még tömegeket vonzottak. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Első összeállításunkban a Nagyerdei Strandon a Zsolnay-kerámiából készített kacsás medencét és a régi öltözőépületet is láthatjuk. A vizes látványosság megkopott, száraz és hiányos volt már, ugyanakkor az öltöző tetőnapozóját (amin anno zuhanyzók is voltak) felverte a gaz. Az alatta lévő szinten még megvolt az egykori mozi felirata, bekukucskálva pedig az utolsó film plakátját is felfedezhettük. (Folytatás a kép alatt...)

Az öltözőépület és a környéke a kerámia ülőkékkel. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A második bokszban az elárvult újságpavilonra, az öltözőépület középső lépcsőire, valamint a kerámia sakkasztalokra csodálkozhatunk rá. Ottjártunkkor a bódé és a csúszda se működött (ahogy az önkiszolgáló étterem se volt meg már), ám a kerámiaülőkék és -asztalok akkor is nagyon barátságosnak tűntek – nem számítva persze a kisebb-nagyobb repedéseket rajtuk.

A hullámmedence végében lévő kiszögellésről ma már csak kevesen tudják,
hogy mi célt szolgált: ez tartotta a csúszdát. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A kis zöld ,,gombáktól" továbbmenve az élményfürdő következik, ahol 2002 előtt a trambulinos négyméteres medence, a dögönyözős pancsoló és a tejivó is volt. A lebontott strand helyére épített új létesítmény 2020 nyarától látogatható. (A strandról további régi fotóink idekattintva csodálhatók meg.)

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az anyagainkat az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési eljárást von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése