Keresés ebben a blogban

2016. április 13., szerda

Szépül a templom, zöldül a tér

Debrecen egyik legkülönlegesebb református temploma napjainkban éli az újjászületését. Ez most kétszeresen is igaz, hiszen a renoválás mellett a természet is tavaszi ruhát öltött.

A tavasz az újjászülető templomnál, 2016. április 12-én. Nagyításért kattints a képre!
Tóásó Pál tervei alapján, 1912-re elkészült református gyülekezeti helyet magyaros díszítéssel kevert neoromán stílus jellemzi. A fiatornyos létesítményt 1914. január 18-án szentelték fel, miután a budapesti Koch Rudolf és Kallós Adolf vállalkozók elvégezték a kivitelezést.

A kőfaragványokat az erdő-bényei Bech Sámuel, a szobrászati díszítő elemeket a debreceni Somogyi Sándor készítette, míg az – egyelőre nem működő – órákat Kónya László. Nem mellékesen a református templom meg-valósulása Vecsey Imre debreceni építésznek, valamint a felesége, Bruckner Karolina bőkezű adományának köszönhető. Az Árpád tér neve 1898-ig Szarvas tér volt, s ott működött a Csicsogó nevű csapszék is.

A park és a szépülő templom látványa szemből. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

A kakasos templom még hiányzó rendbetétele a gyülekezet reménye szerint a reformáció 500. évfordulójára, tehát 2017-ben valósulhatna meg. Sőt nem kizárt az sem, hogy ezt követően a látogatók a toronyerkélyekbe is felmehetnek majd! DBKL

Panoráma a templomból: az ufólámpás Árpád tér és a Rakovszky utca látványa a Fényes udvarig, 1974-ben. Fotó: Uvaterv / Fortepan

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése