Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 1., péntek

Volt egyszer egy „Demke”

Debrecen idősebb lakói közül sokan még az egykori ,,Demkében" látták meg a napvilágot. A tornyos, címeres, manzárdos, oszlopos palotát a Dobozi-lakótelep melletti téren nyitották meg 1913-ban, a Meteor Mozival szemközt. A fenti fotó kiadója: Antalfy József könyv- és papírkereskedése, Debrecen, Szent Anna utca 1324. szám. A képeslap 1917-ben jelent meg.

A rendőrségi palotához hasonló külsejű népjóléti intézmény főhomlokzatát a magyar címer is ékesítette.
A képeslapmásolatot Vértesi Ferenc töltötte fel a Facebook-oldalunkra

A ma is használatos „Demke” elnevezés onnan származik, hogy a köznyelv az egyszerűbb kiejtés érdekében így mondta a valójában DMKE rövidítést. A létesítmény ugyanis eredetileg a Dél-magyarországi Közművelődési Egyesület (azaz DMKE) számára készült, mégpedig Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervei alapján.

A Népház (és sok más nevezetesség) hihetetlen látványa a Meteor Mozival szemközti bérház tetejéről. Képforrás: Déri Múzeum Fotótára

A város 1927-ben megvásárolta a palotát, és új tartalommal töltötte meg. Akkor lett a funkciója anya- és csecsemővédelmi intézet, népjóléti hivatal, népfürdő, valamint gyermekkórház, tej- és népkonyha is. A komplexumban védőnői lakások, olvasóterem, labor és röntgen is működött, s ezek nagy részét a Stefánia Szövetség kezelte.

A DMKE nagyon sok embert fogadott, így körülötte is élénk élet zajlott.
A képeslapmásolatot Vekerdi Károly osztotta meg az olvasóinkkal. Köszönet Neki is!

A sokrétű és fontos intézet naponta mintegy 1200 adag ingyen ebédet osztott ki a rászorulóknak, s a neve akkor már Debrecen Sz. Kir. Város Magoss György Népház volt. Tevékenysége annyira fogalommá vált, hogy amikor például a közeli iskolában összeíráskor megkérdezték az egyik gyereket, hogy hol született, nem azt mondta, hogy Debrecenben, hanem azt, hogy „Itt, a Demkében”...

Egy utolsó fotó a lerobbantás előtti Népházról. Képforrás: Benedek Elek Általános Iskola

A nagy hírű intézmény végül mégis a megszüntetés sorsára jutott, és a 60 évet megélt épületét ugyanúgy lerobbantották, mint 1973 tavaszán a régi épületsort az Aranybika és a Hatvan utca között.

A detonáció rövid tudósítása a Hajdú-bihari Napló 1974. március 30-i számában

A „Demke” robbantása  1974. március 29-én délelőtt volt, és a tanítók kivitték az utcára a diákokat, hogy láthassák a palota utolsó pillanatait...  Béke poraira!

Múlt és jelen... Mai fotó: Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése