Keresés ebben a blogban

2023. november 12., vasárnap

Retro csodák a HÁÉV archívumából


Debrecen közelmúltjáról kaptunk kópiákat a Csapó utcai régi vásárcsarnok melletti Pulykakakas Étteremről, valamint az Új élet parki lakótelep kultikus vendéglőjéről, a Laposról...


A másolatokat Cimre József töltötte fel a minap a Facebook-oldalunkara, mégpedig Halenár Zoltán digitalizált gyűjteménye alapján, mely a hajdanvolt HÁÉV archívumából származik – köztük például a Kálvin téri egykori Várkapu étterem felvétele az alábbiakban.


A vendéglőképek között a Nagyerdei Strand melletti termálfürdő büféjéről is érkezett egy retro fotó:


És ha már termál, a következő dokumentumon az is felidézhető, hogy milyen volt új korában a létesítmény kinti lóherealakú medencéje (a kinti Sziklás-csobogó mellett).


A közeli csónakázótó fénykoráról két fantasztikus kópiát is megosztott az olvasóinkkal Cimre József. Itt a Kohászüdülőből csodálkozhatunk rá:


A következő felvétel egy lenti, az Újvigadóhoz közeli pillanatot örökített meg...


A korszak emblematikus létesítménye volt az 1978-ban átadott Kölcsey-művház is. Ennek a színháztermét idézhetjük fel az ajándékképek révén.


Jöjjön most egy másik hasonló komplexum: az ÚNOK, azaz az Újkerti Nevelési-Oktatási Központ. De nevezték ÚÁMK-nak is...


Az Újkerti lakótelep nevezetes helye volt a Lublin étterem előtti placc. Az alábbi fotó 1981 előtt készült, hiszen még nem állították fel a híres óratornyot.


A szomszédos lakótelep, az Új élet park építésére a következő fotón csodálkozhatunk rá. Figyelemreméltó a sok-sok zöldfelület is, amiket azóta sajnos kitapostak, leköveztek.


Egy ilyen retro válogatásból a Vörös Hadsereg útja se maradhat ki, úgyhogy végezetül
természetesen a Nagytemplom előtti városképpel zárjuk ezt a múltidézést:


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok  fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése