Keresés ebben a blogban

2016. május 26., csütörtök

Nagy-Magyarhon tüzes kincsei

A Debrecentől 10 kilométerre fekvő Hajdúsámson nemcsak az ökölvívóiról és Tar Sándor íróról méltán nevezetes, hanem a Rákóczi-fa, a bronzkori fegyverek, valamint a páratlanul gazdag kályhagyűjtemény is messze földön híresek.

A 300 kályha közül 180 látható a tárlaton. Nagyobb képekért kattints!
Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok
A kerékpárúton is megközelít-hető település közművelődési intézményében ez utóbbi kollekció is megcsodálható. Gazdája, Bardi János az első példányra csaknem 50 éve tett szert, amikor is a régi Csapó utca bontásakor megsajnálta a kidobott szép berendezést. A biciklijén tolta haza Sámsonba.

Azóta pedig immár csaknem 300 hasonló remekművet, feleannyi vasalót, 80 mozsarat, valamint szépséges függő-lámpákat, képeket stb. tartal-maz a rendkívüli anyag. Ennek az is a különlegessége, hogy a történelmi Magyarország szinte minden vasművesközpontját reprezentálja. Így Debrecenen kívül Ruszkabánya, Stájerlak-Anina, Kalán, Nadrag, Munkács, Dolha, Frigyesfalva, továbbá Hisnyóvíz, Rhonic, Kassa és Diósgyőr művészien cizellált termékei is megcsodálhatók a gazdag válogatásban.

Jancsikályhák a gyűjteményben
Köztük az úgynevezett jancsikályha, ami a Mikrobi nevű rajzfilmrobotra is emlékez-tethet. A régi fotókat, ejtőernyős-relikviákat, a falu makettjét és a bronzkori fegyverek másolatait is bemutató múzeum hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között látogatható a Szabadság tér 7. szám alatt, más időpontokban bejelentkezésre. Onnan aztán a közeli Martinka határában felállított miniatűr Eiffel-tornyot is érdemes útba ejteni.


Mozsarak, vasalók, lámpák és képek is gazdagítják a kollekciót, aminek minden darabja öntöttvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése