Keresés ebben a blogban

2018. augusztus 18., szombat

Kistestvérünk, szép Szoboszló

Az 1970-es években ilyen volt a város látképe és a fürdőhelyei. Fotók: Csobaji Előd, Megyei Tanács / IPK Váll.

Debrecen nemhivatalos testvérvárosa a kies Hajdúszoboszló. Nyaranta, amikor még nem utazhattunk bármikor külföldre, akkor aki nem a Nagyerdőben és nem is a Balatonon strandolt, az nagy valószínűséggel a szoboszlói fürdőben lubickolt.

Bélyeg és montázs-képeslapok a régmúltból. Fotók: Magyar Posta, Képzőműv. Alap

A cívisvárostól 20 kilométerre fekvő Szoboszló neve a szláv Sobieslaw személynevet takarja, mivel a települést szlávok alapították. A falu igazi felvirágzása 1925. október 26-án kezdődött, amikor Pávai Vajna Ferenc kutatófúrásai során a földgázzal együtt 73 fokos hévíz is a magasba tört. Miután felfigyeltek a kiváló összetételű víz jótékony hatásaira, az első fövenyfürdőt is megnyitották, mégpedig 1927. július 26-án.

A buszállomás és a strand a női napozóval. Fotók: Horváth Zoltán, Megyei Tanács / IPK Váll.

A létesítménynek már az első öt hét alatt is 28 ezer látogatója volt. Aztán maga a gyógyfürdő 40 holdnyi erdős-ligetes parkban kapott helyet, s ezt 1974-ben 26 holddal bővítették. A Hajdú–Bihar című, 1978-as album szerint ezt követően alakították ki a csónakázót és a sportpályákat is. A korszerűsítések és a fejlesztések azóta is töretlenek, s az immár Hungarospa nevű birodalom szinte külön várost alkot a városban.

Ízelítő a város mai arcaiból: a Bocskai-szobor, a református templom, a vasútállomás
és a görögkatolikus templom. Fotók: Debreceni Képeslapok

Hajdúszoboszlónak a ,,retro időkben" is híresek voltak a vendéglátóhelyei. Ilyenek például a Béke és a Délibáb nevű üdülők, valamint az Aqua Presszó, a Magyaros Étterem és persze a Gambrinus is. A fürdővárosban ma is nagy kultusza van Pávai mellett Bocskai Istvánnak, Gönczy Pálnak és Hőgyes Endrének is.

Szoboszlóban az is jó, hogy itt mindig hosszabb a strandszezon, mint Debrecenben. Fotó: Csobaji Előd, 1973

Érdekes itt az is, hogy milyen sokan tekernek olyan biciklin, amire tartórácsokat szereltek. Azokon furikázzák ugyanis azokat a ballonokat, amikben a vasútállomás melletti hőforrásból vett gyógyvizet szállítják haza.

A gyönyörű belváros 2019. április 18-án. Fotók: © Debreceni Képeslapok

(A megye turisztikai ,,arany háromszögének" harmadik tagjáról, a Hortobágyról idekattintva tekinthető meg a múltidéző összeállításunk.)

A régi strand, a kertészet és az óvodája a '60-as, '70-es években.
Fotók, kiadó: Megyei Tanács, Képzőműv. Alap


(Az itt megosztott felvételeket se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése