Keresés ebben a blogban

2017. január 25., szerda

Százéves a nyilastelepi iskola

Debrecen egyik patinás oktatási intézménye, a Karácsony Sándor Általános Iskola a mostani tanévben ünnepli szép, kerek jubileumát. (A galéria a képre kattintva is megnyitható.)

A főépület látványa a Hétvezér utca felől. Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Faraktár és Hétvezér utcák sarkán található (Borsos József-féle) épületegyüttes korábban viselte a Nyilastelepi Református Elemi Iskola nevet, valamint a ,,Tóthfalusi Sándor"-t is. Mai elnevezése szerint a Szabadságtelep szélén, hivatalosan a Komáromi Csipkés György téren működik.

A Faraktár utcai kerítést díszítő óriásplakát

Az iskola a Járműjavítóban dolgozó családok számára emelt óvoda és katolikus templom mellett van, hiszen azokhoz hasonlóan az ott élő munkásokat szolgálta, akárcsak a Műhelytelepi suli is.
A jubiláló intézmény egyébként maga is egy önálló telepet alkot, ahol csupa díszes-jellegzetes kis és nagyobb épületek pompáznak (mint a csapókerti iskola ingatlanán is).

Az iskolatelepnek a legkisebb épületei is minden elemükben viselik Borsos József stílusát.
Fotók: Vass Attila Tamás / 
Debreceni Képeslapok

A kerek évforduló ünnepségsorozata 2016 őszén kezdődött. Akkor egy röpke iskolatörténeti kiállítás és a 100-at formáló élőkép is gazdagította a centenáriumi programokat. A következő nagy megemlékezés pedig a tervek szerint március végén esedékes a Zsuzsi vonatra néző suliban.

A szabadságtelepi óvoda melletti iskolaszárny és udvarrész a Faraktár utcán

Addig a volt és mostani növendékek rajzpályázaton, valamint irodalmi vetélkedőn is részt vehetnek. Ezek témakörei: Álmaim iskolája; Iskolám 100 év múlva; Generációk a 100 éves iskolánkban; A legkedvesebb tanárom stb. A legjobb műveket az intézmény jubileumi kiadványában is megjelentetik.
Isten éltesse az iskolát, boldog születésnapot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése