Keresés ebben a blogban

2016. október 25., kedd

Az ötvenes évek az egyetemen


Debrecen 60 évvel ezelőtti eseményeibe nyerhetünk izgalmas bepillantást az egyetem főépületében az életnagyságú dekorációknak és a gazdag régi képanyagnak köszönhetően. A belépő rögtön ÁVH-s titkos ügynökbe botlik az előcsarnokban, majd a lépcsőházban is élethűen elhelyezett diákokkal találkozhat. Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


A Forradalom gyújtópontjában – tűzből élet és enyészet című, fantasztikus tárlat Debrecen akkori mindennapjaiba is betekintést nyújt. A páratlan felvételeken a vörös csillagos (és még medenceszobor nélküli) egyetempalota, az Aranybika előtti csodakocsik és Sztálinista felvonulás, valamint egy rádióhíreket hallgató csoport is megelevenedik. A látogatók a forradalmi időszak napilapjainak reprintjeit is megtalálják, s azokat haza is vihetik.


Érdekes olvasmányok ezek, hiszen nemcsak a forradalom krónikája követhető nyomon bennük, hanem az is, hogy a történelmi események sodrában se állt meg a civil élet: az apróhirdetések között például ugyanúgy árultak lakást, vagy kerestek gyermekfelügyelőt, mint békeidőben. Sőt, humorrovat is megjelent!

Kijárási tilalom, tanszünet stb. – a Néplap 1956. október 27-i számának címoldala

fotográfiák természetesen a felvonulókat, a tüntetéseket és a harcokat is felidézik. Ezek között a szétlőtt postapalotára, a Nagytemplom melletti régi házakra és a városháza előtt pompázó díszkertre is rácsodálkozhatunk.

Az installációknak köszönhetően teljesen élethű, tanulságos és nagy hatású a kiállítás!
Fotók: Vass Attila Tamás /
 
Debreceni Képeslapok

Ajánljuk tehát mindenkinek ezt az elgondolkodtató kiállítást, mely az egyetemi főépület első emeletén barangolható be november 3-ig. Ha pedig szívesen nézegetnél még ilyen fotókat az 1950-es évek Debrecenéről és a forradalomról, akkor kattints az alábbi galériánkra,
és látogass el erre az összeállításunkra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése