Keresés ebben a blogban

2023. május 14., vasárnap

A nagyerdei kisvonat, amit Kádár János avatott fel


A debreceni Nagyerdei Kultúrpark egyik legrégebbi játszóeszköze a kisvonat. Az örökifjú csodamasina Szerencsről került ide, és maga Kádár János avatta fel – sőt utazott is rajta az ünneplő úttörők társaságában.

2022-ben már 70 éves volt a kisvonat. Mai fotók, videó: © Debreceni Képeslapok

A Nagyerdő 17 hektáros területén megbújó – eredetileg Ludas Matyi nevű – vidámpark az 1958-ban átadott állatkertet egészíti ki. A kommunista szombatokon teljesített társadalmi munkák eredményeként megépített vurstli 1960. május 1-jén nyílt meg, benne az 1,1 kilométer hosszúságú pályán közlekedő úttörővasúttal. Íme egy videónk róla:


Az akkor még kék mozdonyos úttörővasutat két héttel később, 1960. május 14-én avatta fel az ország és az MSZMP első embere, Kádár János, aki az ünnepségen tett is egy tiszteletkört a kisvonattal.

A vidámparki szerelvény az első éveiben. Régi fotók: Nagyerdei Kultúrpark

A 760 milliméter nyomtávú mozdony egyébként korábban, még 1952-ben készült, és Csepel-márkájú dízelmotor hajtja. Előzőleg a szerencsi állomás kötelékéhez tartozott a kocsikkal együtt.

Kádár János és kísérete a kisvonaton, 1960. május 14-én Régi fotók: Nagyerdei Kultúrpark

A vidámparki úttörővasúton gyerekek teljesítettek szolgálatot. Az egyenruhás fiatalok az indításban, a fogadásban, a váltó- és jegykezelésben segédkeztek, és mindez egyúttal nevelő hatású, közösségkovácsoló és szórakoztató is volt.

A kocsikat díszítő mesefigurák felfestése. Régi fotók: Nagyerdei Kultúrpark

Ugyanakkor nagy megtiszteltetésnek is számított, hiszen csak a legjobb tanulók lehettek úttörővasutasok. A kisvonat a rendszerváltás óta működik gyermekvasút néven. A hőskorra ma az indóház ablakában kiállított tábla emlékeztet, valamint egy mini tárlat is volt az épület előtt. Mindez azért is fontos, mert hazánkban már csak a debreceni vidámpark működik.

Egy csodás relikvia az indóház ablakában. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

A mozdonyt a vidámpark és a kisvonat átadásának 62. évfordulóján, azaz 2022. május 14-én a Zsuzsi-vonat Ruyter utcai telepén fedeztük fel, a fűtőház előtt.

A 2022-ben 70 éves mozdony épp a debreceni felavatásának 62. évfordulóján, a Zsuzsi fűtőházánál, ahol a motorcsere mellett korszerűsítették és át is festették. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

A 70 éves masina vendégeskedésének okáról idekattintva találhatók információk.

A vidámpark főkapuja és az új festésű kisvonat 2022. július 24-én. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése