Keresés ebben a blogban

2023. május 20., szombat

Best of CAF – 10 éve érkezett az első spanyol villamos

Az 511-es pályaszámú, első debreceni CAF-villamos a klinika főépülete előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen új, spanyol villamosainak első példánya (az 511-es számú) 2013. május 20-án este érkezett meg a cívisvárosba. Az üzemszerű közlekedés pedig a következő évben vette kezdetét.

Fényvillamosnak feldíszített CAF a Piac utcai karácsonyi vásárban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nem volt könnyű szülés a beruházás, és ezt az is jól példázza, hogy a 2008 decemberi bejelentést követően 2014. február 26-án sikerült megtartani az avatási ünnepséget.

A 2014. február 26-i átadási parádé egy jelenete. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az 511-es első debreceni CAF-villamos a Péterfia utcai Református Főgimnáziumnál. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A város két pályáján azóta 18 CAF jármű futott, amik 32,5 méter hosszúak, 2,65 méter szélesek, és 222 férőhelyesek (melyek közül 48 az ülőhely).

1, 2, 1, 2... – sorakozó a főtéri avatási ünnepségen. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ezzel szemben a még szintén forgalomban lévő – kék alapszínű – Ganz Hunsletek (amikből 11 van a városban és a világon is) csak 21,7 méter hosszúak, 2,5 méter szélesek, és 163 férőhelyesek (amelyek közül 28 az ülőhely).

Ganz Hunslet a CAF előtt – ezen a képen jól látszik a köztük lévő különbség. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A CAF villamosok üzembe állítása miatt a DKV Debreceni Közlekedési Vállalat megszüntette többek között a 31-es autóbuszjáratait is, melyek útvonala majdnem egybeesett a kettes villamosokéval. Emellett kivonta a forgalomból a Bengáli villamosokat is, amik immár nosztalgialátványosságként szerepelnek a repertoárban. (Másik gyűjteményünkben a villamosközlekedés fénykorát mutatjuk be.)

Benga és CAF a szerelőcsarnokban. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A CAF villamosok 2014 májusa óta a Nagyerdőben is járnak, tehát az egyes vonalon is közlekednek. (Korábban ott csak a tesztelések során lehetett találkozni velük, amíg nem készült el az új pálya.)

Az öreg nosztalgiavillamossal a Hunyadi utcai leágazásnál. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Menetrend szerinti működésüknek az is érdekessége, hogy az adventi és karácsonyi időszakban közülük is fényvillamosként közlekedtet egyet a DKV.

A kettes pálya leágazása az egyesről a Péterfia és a Hunyadi utcák kereszteződésében. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Ganz és a CAF „partyvillamosok” hamar népszerűek lettek, hiszen a látványuk valóban fokozza a különleges hangulatot a fényfüzéres, ünnepi debreceni éjszakában. (Képeslap-kollekciónkban további masinákról is találhatók remek fotók.)

Bónuszkép: CAF villamos a Nagytemplom előtti műjégpályánál. Fotók: © Debreceni Képeslapok

DBKL

(Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után! A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése