Keresés ebben a blogban

2020. január 9., csütörtök

Tankcsata és négyes villamos

A Kossuth utca a Verestemplomnál az 1911-es
pályavillamosítást követően. Reprint: Uropath
Debrecen egyik legfontosabb utcája 1894-ben, Kossuth Lajos halála után kapta a mai nevét.

Most a felső végébe, a Méliusz térhez látogatunk, ahol a négyes villamos fordult az Attila térre, és ahol a II.világháborús mementók közül a nagy tankcsata emlékművei is álltak. A korabeli képeslap készítésekor a Kossuth utca is még macskaköves volt a Verestemplom (elkészült: 1887 júliusa) előtti szakaszon. Az 51. számú háznál egy vásári sokadalmat fedezhetünk fel. Ez az épület azért is különleges, mert ott lakott Irinyi János, a foszforos gyufa feltalálója s az István Gőzmalom későbbi igazgatója. Vele szemközt szintén áll még az az épület, amelyikben városépítő polgármesterünk, Vásáry István (1887–1955) lakott.

A Kossuth utca felső végének mai arca. Fotó: © Debreceni Képeslapok
A Verestemplomon ma is vannak olyan szép fémidomok, amik annak idején a felső vezetékek rögzítéséhez kellettek. A szerelvények az 1911-es pályavillamosítás után a Nap utcán át jártak ki-be a Vágóhíd utcára, ahol az ottani gyárakba, valamint a Loki-pályára, meg persze a Kati Kocsmába és a Zsibogóba hozták-vitték az embereket. (Eleinte, 1896. szeptember 20-tól a Kossuth utca és a dohánybeváltó között volt személy- és teherforgalom.)
A négyes villamosok 1962-től a Béke útjáról (a mai Szent Anna utcáról) indultak, mígnem 1975. június 23-án leállították, majd felszámolták a vonalat. Érdemes megnézni a Wikipédia idevágó fejezetének csodás archív képét: gyönyörűen látszik rajta a villamosok útvonala a Verestemplom és az Attila téri görögkatolikus templom között.

A Kossuth utca 51. szám alatti lakóház emléktáblája.Fotó: © Debreceni Képeslapok
A Méliusz tér előtti környék arról is nevezetes, hogy itt (a mai Szent Efrém Általános Iskola vonalában) álltak a debreceni –más néven alföldi, hortobágyi – páncéloscsata emlékművei: előbb egy géppuskás-csobogós mementó, 1970-től pedig Pátzay Pál óriási kőfala, aminek a két oldalába harckocsi volt vésve. Az 1944-es sziszifuszi csatározásban egyébként a szovjetek végül október 20-án foglalták el Debrecent, s a lebontott emlékmű darabjai egy István úti cégtelepen találhatók.


Ilyen volt 1958-ban a Kossuth utca a szovjet géppuskás emlékműnél. A képeket Kiss Erika küldte, a készítőjük pedig az édesapja, Szabó István cukrász. Köszönjük!

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése