Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 9., szombat

Régi fotók – Tőletek (3. rész)


Debreceni Képeslapok című magazinunk sok régi fotót kap – és tesz közzé – az olvasóitól a családi archívumaikból is. Ebből a szuper kincsestárból válogatunk továbbra is.


A fenti felvételen a Kossuth térnek azt az arcát láthatjuk, amilyen az ezredfordulós átépítése előtt volt. Ezt a képet Bakó Irén töltötte fel nekünk. Árva Barna jóvoltából pedig a következő fotó már közvetlenül a korzó átadása előtti pillanatot örökítette meg – kis fákkal, sok műkővel.


A belváros környékének nagyon jelentős változása volt 2003-ban a Kölcsey-művház lerombolása is, majd az új konferencia-központ megépítése. Fotók: Máltai Roland.


Akkoriban a Csapó utca is gyökeresen átalakult, hiszen eltüntették a Debrecen Áruházat és a piactömböt. Palincsár Zoltán dokumentumain az összedőlt üzlet is látható.


Van egy kedves relikviánk a régi Vörösmarty utcáról is. A képet „Golgut Bildroar” készítette 1978-ban. Köszönjük ezt a fotót is!


Abban az időben óriási építkezés zajlott az Újkertben is: a Fényes udvar, a Csapó utca és a Vénkert után ott is lakótelep létesült. Az alábbi fotó 1979-es, és Mikecz László munkája.


Hamarosan a Tócóskert is alapjaiban változott meg, miután ott is letarolták a kertes házakat. Velki Barbara az új Tócóskert tér fotójával lepett meg minket.


Van egy pazar felvételünk a közeli Micsurin (mai Derék) utcáról is, már az 1990-es évek elejéről. Ezt a képet Tibor Zoltán (alias „Harczos”) készítette és küldte el a Debreceni Képeslapoknak.


Most pedig röppenjünk vissza más időkbe és helyszínekre! A következő fotográfia 1934-ben készült a Nagyerdei Strandon – köszönet érte Kenyeres Ilonának.


A régi-régi strandról Répás Zoltántól is kaptunk egy hangulatos képet. Ez 1940-es felvétel, amin a sok jó ember mögött a kabinsor is látható. Ma már az sincs meg.


Cimre József a stadion előtt pózoló Horthy-katonáról ajándékozott nekünk egy fényképet a családi archívumukból. Akkor még korszerű és páratlan volt a létesítmény, 2014 óta azonban már másik aréna van a helyén.


A 2014-ben 55 éves kémiai tömb még áll a „Kossuth-egyetem” mellett. Az Egyetem téri, hatalmas objektumot az a Mikolás Tibor tervezte, aki sok más mellett a régi Kölcsey-művházat is. A következő kép Szabó Tibor műve a kémiai tömb építéséről.


Elszomorító állapotban, csupán a maradványaiban létezik az egykori mesés Vértessy-kastély. A kép adományozója, Vértesi Ferenc így írt: „ma már csak romjaiban látható, pedig 2011. szeptember 6. óta műemléki védettség alatt áll!” Ha megnéznéd e sorozat első részét, akkor itt találod, és megcsodálhatod a fotókat a második fejezetben is! (Folytatjuk.)


DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése