Keresés ebben a blogban

2018. október 26., péntek

A német megszállás vége

Szovjet katonák a városháza elé temetett társuk sírjánál...
Fotómásolat: Db. Városi Tanács VB Művelődési osztály, 1969 

Debrecenben 1944. október 19-én vették át a hatalmat a szovjet csapatok, s ezzel véget ért a II. világháború a cívisvárosban, mely a júniusban megkezdett bombázások miatt is romokban hevert..


Német harckocsik a Kistemplomnál

Megkezdődött az újjáépítés, decemberben itt alakult meg az ideiglenes kormány, majd a hadifoglyok is hazatérhettek (őket a Pavilonlaktanyában fogadták).A most megosztott fotóinkat a korszakot bemutató kiadványokból válogattuk. (A galéria a képre kattintva is megnyitható...)


Szovjet harckocsik a főutcán, a városháza előtt

Forrásműveink címei: Új Debrecen született; Korok, emberek; Hajdú–Bihar; Debrecen megpróbáltatásai; Debreceni október (Király Ferenc, MSZMP, 1969). Jó múltidézést, soha többé háborút!

A szovjetek fogadása, az újjáépítés, a hazatérő hadifoglyok köszöntése és a kamarapalota környéke
az archív háborús dokumentumokon...

Az Új Debrecen született című album (1969) a kor szellemének megfelelően így fogalmaz: ,,Amikor Debrecen város 1944. október 19-én – a diadalmas Vörös hadsereg 2. Ukrán Hadseregcsoportjának a fasisztákkal vívott kemény harcai után – felszabadult, e város lakói közül senki se gondolta, hogy a nagy alföldi metropolisz hamarosan az ország fővárosa és bölcsője lesz az új Magyarországnak.


A Simonffy-sarki ikerpalota háborús kárai. Fotó: Aszmann Ferenc

A cívisváros – mint a többi háború sújtotta település – romokban hevert, az élet alig-alig pislákolt, a lakosság egyötödére csökkent. ... A feltámadáshoz, a rendkívül gyors újjáépítéshez a felszabadult nép friss ereje, lelkesedése, szunnyadó energiáinak felfakadása kellett."

A II. világháború debreceni eseményeinek és az 1944-es bombázások jelképe lett ez a fotó: az Ispotály-templom romjai...


És végül még egy propagandisztikus felvétel a jóságos felszabadítókról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.