Keresés ebben a blogban

2021. november 11., csütörtök

A Merengő ikrek

A szépség és a fájdalom kifejezői. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Él” Debrecenben két csodálatos, finom vonású nő: Debreczeny Tivadar szobrászművész bronz leányalakjai. Az egyik akt a Déri tér ékessége, míg az ifjabb teremtménynek a Köztemető az otthona. A Mester 1930-ban alkotta meg a Merengő című kompozíciót, mely a püspöki palota felőli szegletben húzódik meg egy fa alatt.


Karcsú alakját a legtöbbször tarka virágok övezik, így ez a légiesen könnyed mű olyan, mint egy életre kelt tündérlány, aki épp csak megpihent a Déri térenA szintén ülő húga mintha az ikertestvére lenne. Ezt a szobrot 1933-ban állították fel Felsővályi Nagy Frigyes tábornok síremlékeként a Köztemetőben. A Kassai úti kapu közelében megbújó hölgy szinte minden porcikájában a belvárosi párját idézi, de leginkább a kecses lábaik árulják el, hogy egyívásúak.


A cívisvárosban más alkotásai is találhatók Debreczeny Tivadarnak. A temetőben van egy álló nőalakja is (a Csatári-síremlék), ugyanakkor ő készítette Kenézy Gyula mellszobrát (ami a nőgyógyászati klinika előtt áll), valamint Kerekes Ferenc és Szikszai György domborműveit is, melyek a Református Kollégium árkádját díszítik. A Merengő mellett a legismertebb kompozíciója a 39-es Gyalogezred emlékműve a Medgyessy sétányon. DBKL

A 39-es Gyalogezred emlékműve a Medgyessy sétányon. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Debreczeny Tivadar megvalósulatlan szoborterve egy korábbi tárlaton, a Belvárosi Művelődési Házban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése