Keresés ebben a blogban

2021. december 1., szerda

A Szent Anna Székesegyház – a Ti fotóitokon

Debrecen legfontosabb római katolikus templomának, a Szent Anna Székesegyháznak a tornyai a hasonló nevű utcában törnek az égbe. A gyülekezeti helyet 1746. május 5-én szentelték fel.

A székesegyház főhomlokzata napjainkban. Nagyításért kattints a képre!
A katolikus templom telkét pedig már több mint 300 éve jelölte ki a városi tanács, miután ez volt az egyik feltétele a szabad királyi városi cím odaítélésének. A plébánia is annek köszönhetően, 1716 óta működik Debrecenben. A templomépítés szorgalmazója Csáky Imre kalocsai érsek, váradi püspök volt, aki Bihar megye főispáni tisztségét is betöltötte. Az építőmesteri teendőkkel az olasz Johannes Battista Carlonét bízták meg. Isten új hajlékát 1746. május 5-én szentelték fel, amikor Csáky már a kriptában nyugodott.

A katolikus főgimnázium és a templom. Reprint: Uropath
A Szent Anna Templom többször megsérült, s az 1811-es tűzvész is károkat okozott benne. 1834-ben az eredeti Carlone-terv alapján Povolny Ferenc építőmester újjáépítette a főhomlokzatot, és megalkotta a csaknem 45 méteres torony-párt. Az immár ,,cívis sárga" színű, 273 éves templom a Debrecen–Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye egyik központja, és 1993 óta székesegyház – akkor ítélte oda ugyanis ezt a rangot II. János Pál pápa.


Fenti galériánkat főként azokból a fotókból állítottuk össze, amiket olvasóink töltöttek fel a Facebook-oldalunkra. Név szerint: Bakó Irén, Bányai Sándor, Bodrogközy Katona Zsuzsa, Fekete Ferenc, Hun Papp Sándor, Mariola Patryk, Szilágyi Péter, Vekerdi Károly (forrás: Képzőműv. AKV), Zavadovics Ákos.

Frissítés: a Szent Anna Székesegyház a Szent Anna utcán, 2023. február 18-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Köszönjük szépen!

A székesegyház barokk főoltára és szószéke. Fotó: Dobi Irma

(További összeállításunk a Szent Anna utcai Arany Angyal Patikáról idekattintva csodálható meg.)

Csáky Imre kalocsai érsek, váradi püspök, aki Bihar megye főispáni tisztségét is betöltötte


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése